Så designar städerna bort hemlösa med exkluderande design

200 000 kronor kostade staketet vid Stadsakrivet i Stockholm som skulle få bort hemlösa från området. Exkluderande design är ett kritiserat fenomen som förekommit på flera platser.

Under en trapp på Kungsholmen i Stockholm så sov det hemlösa människor. När boende i området började klaga så byggde staden ett staket för att hålla dem borta. Det kostade 200 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

–  Detta är en åtgärd för att vi ska få ett grönt rum i staden. Växtligheten ska kunna finnas där och trivas och växa. En grön och välskött park – det är vårt uppdrag. Det är två olika kategorier av synpunkter. En del anmäler att det är skräpigt på platsen. Vissa anmäler att det sover folk där, säger Britt Mattsson som är parkmiljöchef hos Stockholms stad, till tidningen.

Det finns olika sätt att bli av med oönskade grupper i städer. Ett fenomen som har fått kritik kallas exkluderande design och handlar om att bygga för att utesluta.

Handtag mitt på en bänk

Ett exempel är piggar utanför byggnader eller under tak i Storbritannien. De kallas för anti-homeless spikes och ska precis som det låter se till att folk inte ska kunna sova eller ligga utanför till exempel hotell eller affärer.

I Sverige började det för en tid sedan att dyka upp bänkar som har handtag i mitten, till exempel vid busshållsplatser. Dessa handtag gör det svårare för människor att ligga på bänkarna.

En som är kritisk mot bänkarna och exkluderande design Katrin Holmstedt-Sten som är lektor arkitekturhistoria vid Umeå universitet. Hon blev intervjuad i ett reportage i Studio ett i somras.

– Du styr människors beteende genom arkitektur. Det är utestängande, då får inte de hemlösa plats. När man skapar bänkar där man inte kan ligga så finns det ingen möjlighet att vila där.

"Som man gör med skadedjur"

Hon menar att det är en växande global trend med exkluderande design och berättade om andra exempel som hon lagt märke till. Bland annat tycker hon att bänkar som liknar mer fåtöljer än soffor blir vanligare. En bänk med en sittplats som man inte heller kan ligga på.

– Det är skrämmande. Spikar som sticker upp ur marken får en att tänka på skadedjur. Som att man vill ta bort duvor och råttor. Med samma medel försöker men rensa stadsrummet och skapa en ren stad, sa hon i reportaget.