Umeå kommun JO-anmäld efter dataintrånget

6:26 min

Nu har Umeå kommun anmälts till Justitieombudsmannen efter dataintrånget som en 17-åring dömts för. Idag öppnar också kommunen frågelåda efter frågor och synpunkter om intrånget och skadeståndskravet på nära en halv miljon.

Den person som JO-anmält kommunen reagerar på är att inga åtgärder vidtogs av kommunen när 17-åringen hade påtalat brister i it-säkerheten. Dessutom anser anmälaren att det är tjänstefel att begära skadestånd. Kommunen borde ha åtgärdat säkerhetshålet redan vid anmälan och inte väntat till efter intrånget, anser han.

Debattens vågor har gått höga om det här fallet, i kommentarsfält, bloggar och facebooktrådar, det har gjorts namninsamlingar och skrivits mejl till kommunen. Kommunen ska nu svara på frågor och synpunkter på sin sajt umea.se. Men det blir ingen livechatt utan en FAQ-sida, där inkomna frågor som fördelats till jurist och it-chef etc vars svar publiceras för alla att läsa.

Många frågor handlar om skadeståndets storlek, nära en halv miljon.

– När något sånt här inträffar skapar man ett tidsredovisningsprojekt, sen ser man till att följa upp all tid och alla utgifter som läggs i ett redovisningssystem. Sen när man ska se hur mycket det har kostat att åtgärda de fel och de brister – eller inte brister utan de skador som skett – så ser man det direkt. Så det är nedlagd tid och nedlagd kostnad som är kopplad till att återställa den skada som uppstått, säger Tomas Forsberg, Umeå kommuns it-chef.

En del företag använder sig av kunskaper och hackarlusta hos allmänheten och erbjuder belöningar för att hitta säkerhetsluckor, som 12-åriga Mathias Kujala i Vendelsö som fick 3000 dollar när han larmade om ett säkerhetshål i google translate för nåt år sen. Men det här är ingen metod som kommmunens it-chef vill använda.

– Företag som har använt sig av den metoden har upptäckt att då finns det många som vill försöka tjäna pengar och kommer med väldigt många påståenden och man måste ju analysera allt som kommer in.