Minskat ROT-avdrag får kritik

1:49 min

Regeringens förslag om att minska i ROT-avdraget får kritik från opposition och byggbranschen. Moderaternas gruppledare i Riksdagens skatteutskott kallar förslaget ett svek och på intressorganisationen Sveriges Byggindustrier är man oroliga att svartjobben i branschen nu ska öka.

- Det är ett svek. Innan valet så var ju Stefan Löfven tydlig med att rotavdraget skulle vara kvar och att det skulle vara oförändrat. Nu går man då fram med en kraftig försämring av ROT-avdraget, och det är ju ett svek mot vad man sa i valrörelsen, säger Niklas Wykman (M).

Regeringens förslag går ut på att minska ROT-avdraget, från hälften av kostnaden en renovering på upp till 100 000 kr till en knapp tredjedel.

Skälet är enligt finansministern att kostnaderna för avdraget ökat och att regeringen vill använda de pengarna på ett ökat bostadsbyggande istället, men det är ett argument som inte biter på Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Folkpartiet.

– Det här förslaget innebär att det bli färre jobb i Sverige, och det betyder att man långsiktigt drar undan möjligheten att finansiera välfärden och också tillkomsten av nya bostäder, säger Mats Persson (FP).

Och på intresseorganisationen Sveriges Byggindustrier är vd Ola Månsson orolig för att svartjobben nu ska öka.

– Jag beklagar att man tar utav ett rotavdrag som har gjort en sån stor tjänst för att få bort den oseriösa marknaden i vår bransch, säger Månsson.

Ekot har utan framgång sökt Magdalena Andersson för en kommentar, men så här sa hon till Tv4nyheterna igår kväll om riskerna för den svekdebatt som nu redan är igång.

– Jag tror också att vi skulle få en svekdebatt om vi inte ser det faktum att rotavdragen blir dyrare för skattebetalarna och gör något åt det, och jag tror också vi får en svekdebatt om vi inte ser till att ungdomar kan flytta hemifrån, säger Magdalena Andersson, socialdemokratisk finansminister.