Regeringen lägger rot-pengar på nya hyresrätter

1:41 min

Pengar som staten får in genom att sänka rot-avdraget kommer att användas till att bygga nya billiga små hyresrätter. Det aviserade regeringen i dag på en pressträff vid Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

I går blev det känt att regeringen vill sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent. Det skulle ge statskassan över tre miljarder kronor som nu är tänkta att gå till att subventionera byggandet av små och billiga hyresrätter och studentbostäder i kommuner med bostadsbrist.

– Bostadsbristen är ett allvarligt problem, framför allt för unga, sa statsminister Stefan Löfven på presskonferensen som han höll tillsammans med Magdalena Andersson, finansminister, Åsa Romson, vice statsminister, och Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Regeringen har som mål att bygga drygt 250 000 bostäder fram till år 2020, och att andelen hyresrätter i nybyggnationen ska öka.

Ett steg i den riktningen är det stimulansbidrag som nu ska gå till dem som bygger hyresrätter. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och kostar 3,2 miljarder kronor per år.

– Bostadsbristen är ett av de viktigaste hindren för framväxten av nya jobb i Sverige, tillade Magdalena Andersson.

Stödet gäller nybyggnation som påbörjas från och med idag och det kommer vara särskilt högt för små bostadsytor, upp till 35 kvadratmeter.

Men för att få subventionen måste man leva upp till vissa miljökrav. Maxhyran på en lägenhet på 30 kvadratmeter får vara max 3 600 kronor i månaden.

Regeringen säger att pengarna kan räcka till ungefär 15 000 lägenheter per år. Och utöver investeringsbidraget, vill regeringen satsa 3,5 miljarder till stöd till kommunerna så att de ska bygga mer.

Socialdemokraterna gick till val på löftet om att man inte skulle sänka Rot-avdraget. Enligt Stefan Löfven var det inte svårt att byta fot nu, mot bakgrund av bostadsbristen.

– Det var inget svårt beslut, det är mycket motiverat eftersom de unga måste få bostad. Många som kanske beklagar att Rot sänks har också ungdomar som behöver bostad, de kommer nog att förstå det här, säger Stefan Löfven.