Reportage: Tre unga åtalas för hatbrott mot tiggare

28 min

"Slå ihjäl dom med ett basebollträ". "Slå in framrutan på bilen och släpp ut luften ur alla däck". Det här är kommentarer från en lokal Facebook-grupp i Perstorp. Kommentarerna skrevs den 20 januari. Natten till den 24 januari vaknar Maria, Marinel, Valentin och de andra romerna som övernattar i skåpbilen på ICA:s parkering av att några unga män kastar stenar genom bilrutan.

Marinel får en sten i pannan och Valentin blir misshandlad. Vad var det som hände? Vem kastade? Och varför? Hör reportage av Randi Mossige-Norheim åkte till Perstorp.

Hör även ett efterföljande samtal med Hans Swärd, fattigdoms­forskare Lunds universitet.

Hör mer i Ekot granskar-podden: Öppna era hjärtan - serie om romer i Sverige

Vid bilverkstaden mittemot parkeringen vid ICA – där romerna blev misshandlade en natt i januari – står John Olesen, en pensionerad lastbilschaufför.

– Det är tiggeriet som gör att folk blir irriterade, jag kan inte tänka mig något annat. Vissa tar en pilsner och så går det till överdrift, säger han.

John Olesen har kört styckegods, som det kallas, i trettioåtta år; bildelar, konservburkar, apelsiner, fönsterrutor. Han brukar tänka att de som tigger utanför ICA har finare telefoner än han själv.

– Det har de pengar till? Jag menar, det är ju inte billigt att ringa mobilt.

De ringer väl hem?

– Ja, till Rumänien. Det är det jag menar, ringer man utomlands blir det dyrt. Jag ringer till spanien, då kostar det åtta spänn per minut, säger Jon Olesen.

Jag går till kyrkogården i Perstorp, och jag läser på gravstenarna. Förra året dog det fler personer här än det föddes.

Här är spåren efter människor från en annan tid och med andra liv: här vilar en skomakarmästare, en husägare, en lantbrukare.

"Efter mödans slut, evig ro och sällhet", står det på en av gravstenarna.

Men nu är det nu, innan den eviga ron; Perstorp 2015.

Den 23 januari, på kvällen, var det två grader kallt i Perstorp. I skåpbilen på ICA:s parkering hade Maria, Valentin, Marinel och de fyra andra romerna som bodde där redan somnat.

– Plötsligt väcktes vi, berättar Marinel.

– Vi sov till 12:30, och plötsligt kom stenarna in genom fönsterrutan. Det blev fullt av glas och jag fick glas i mitt ansikte. Jag fick stenen i pannan, säger hon.

De slängde in vätska genom fönstren också, berättar Marinel. De trodde först att det var bensin.

– De skrek åt oss, berättar Marinel. Go home, minns hon att de skrek.

– Jag tog mig ut ur bilen och sprang för att hämta hjälp, berättar Valentin, men de hann ifatt mig.

Fyra av sällskapet har åkt hem till Rumänien efter det som hände, berättar Marinel, de blev för rädda.

– Det är bara vi tre kvar, och vi vågar inte berätta för de där hemma vad som hänt, säger Valentin.

De vågar inte sova i bilen längre, så nu bor de hemma hos Mita Coloka, han som hjälper till att översätta.

De lärde känna varann när Mita gav pengar till en av dem utanför ICA, och det var till Mita de ringde morgonen efter attacken.

Ända sen Maria, Valentin och de andra romerna först dök upp utanför ICA, i januari, har det pratats om dem i Perstorp.

Nästan alla har en åsikt. John Olesen, den pensionerade lastbilschauffören, har bestämt sig för att aldrig ge nåt till nån av dem.

– Icke i helvete, jag tycker de ska stoppas direkt vid gränsen. Sätt ett frimärke på ryggen – retur, säger han.

En man i spelbutiken har hört rykten om att romerna stjäl.

– Två gånger försökte de stjäla en hund och cyklar här i Perstorp. Det är inte bra.

Hur vet du det?

– Folk pratar. De säger att ”de vill stjäla min hund”, säger han.

Ryktena om att romerna skulle försökt stjäla en hund, återkommer, ju fler jag pratar med.

Det visar sig att de här uppgifterna kommer från en Facebookgrupp som heter ”Ett vakande öga i Perstorp”. Det är en grupp där folk delar med sig av sånt de ser och hör om misstänkt brottslighet.

Där stod det om det där med att romerna försökt stjäla en hund, berättar två killar jag träffar. De som kommenterade skrev att om polisen inte tar tag i det ”så gör vi det själva”.

– Jag såg att folk sa att om polisen inte gör det så ska ”någon” ta hand om det. Och så blev det ju till slut, säger en av killarna.

Vad menade de med ”ta hand om det”?

– Jaga bort dem kanske, eller säga till dem kanske. Men de som gjorde det gick över styr.

Kommentarerna där folk skrev om att ta tag i saken själv, om polisen inte gör nåt, de togs bort sen, berättar killarna jag träffar. En del av kommentarerna var rätt råa.

Det är Linus Jansson som startat Facebookgruppen ”Ett vakande öga i Perstorp”. Det var han som tog bort kommentarerna. Minns han vad det stod?

– Det stod ”jävla zigenare”, bland annat, ”pack” och sådant där, att det är ett ”jävla folk”. Så det plockade jag väck, säger Linus Jansson

När romerna just kommit var det mest kommentarer om att de övernattade i sin bil på parkeringen, berättar Linus Jansson. Folk var arga för att de helt enkelt tog plats.

Men sen skrev folk om att romerna skulle försökt stjäla en hund, och då blev kommentarerna så grova att han tog bort allting.

– Det var om en hund som varit bunden utanför ICA som romerna skulle ha försökt stjäla. Då fick jag plocka bort hela tråden. Det var många kommentarer, säger Linus Jansson.

Facebookgruppen Ett vakande öga i Perstorp har 1 200 medlemmar, i en kommun där det bor drygt 7 000 personer.

– Jag är mycket ute och kör moppe och har alltid varit intresserad av att hålla koll på saker som händer i byn, säger Linus Jansson.

– Så jag tänkte att jag startar en sida och ser om det går bra, och jag har fått väldigt bra respons, speciellt efter en ny händelse i byn.

– Varje gång man hör sirener i byn så går folk in på min sida och kollar.

Jag träffar en av medlemmarna i gruppen, han vill inte säga sitt namn. Han pratar om "vi och dem", två grupper som står mot varandra, romerna mot Perstorpsborna. Han läste om attacken mot romerna i tidningen.

– Men där nämndes ju ingenting om vad romerna hade gjort, utan mest om vad vi hade gjort mot dem.

Han har hört samma rykten som de andra jag pratat med, om att romerna som tigger utanför ICA skulle försökt stjäla en hund.

– Ja, dels har det ju varit äldre personer som har blivit påhoppade när de är ute och rastar sina hundar på kvällen, och blivit skrämda och jagade, säger han.

– Och folk har blivit bestulna på sina telefoner. I alla fall har de försökt ta telefoner.

Folk blev upprörda över det de hörde om romerna, berättar mannen, och då skrev de om det i Facebookgruppen Ett vakande öga i Perstorp, men vad de skrev plockades bort, säger han. Han tycker att det borde fått stå kvar.

– Det var mycket skriverier om att ”zigenarjävlar hade inte här att göra”, och de som skrev det rakt ut blev kallade rasister, säger han.

Jag lägger pussel av alla rykten jag hör. Allt handlar om Maria, Valentin, Marinela och de andra som bodde i skåpbilen på ICA:s parkering.

Det är hundar som stjäls utanför ICA, en mobiltelefon som kanske har blivit stulen, romer som ska ha skrämt och jagat äldre personer som promenerar med sina hundar.

Sedan, i ett kök, en trappa upp i ett hyreshus i Perstorp, hör jag ännu fler rykten. Men de som pratar vill vara anonyma.

Alla här i Perstorp tycker som vi, säger de, men om vi säger det högt blir vi stämplade som rasister.

– Sedan tiggarna kom hit har cykelstölderna ökat, inbrotten också, en hund har försvunnit och en annan hund försökte de stjäla två gånger, säger de.

– De försökte ta en mobiltelefon från en tioåring. Det har försvunnit trädgårdstomtar från folks trädgårdar, säger de.

Sent på kvällen, på restaurang Nathalies mitt i Perstorp, träffar jag tre killar som dricker öl. Jag berättar för dem om det jag hörde i köket i hyreshuset, om att "alla i Perstorp tycker som vi”.

– Det är inte sant. Vi tycker inte som de. Vi hörde hur snacket gick efter attacken mot romerna, att folk sa att de förtjänade det som hände, just för att de påstods ha stulit en hund, säger en av killarna.

– Det var som om folk tyckte att det var rätt att hoppa på romerna, för de sa att ”de hade snott någons hund”.

– ”Ett vakande öga” är ju inte direkt någon säker källa, jag tycker att de ofta överdriver. Det är mest en sida för rädda Perstorpsbor som vill klaga, säger en av killarna..

Vad var det egentligen för kommentarer som Linus Jansson, han som startade gruppen Ett vakande öga i Perstorp, tog bort?

De där kommentarerna som skrevs i samband med påståendena om att romerna försökt stjäla en hund? Stod det något mer än ”pack" och "jävla zigenare"?

Jag får tag i kommentarerna. Det är en av dem som tycker att Linus Jansson censurerar sanningen som har sparat dem.

Den 20 januari på kvällen skriver en person, apropå uppgifterna om att romerna försökt stjäla en hund:

"Nu får det fan i mig vara slut på dom jävlarna i skåpbilen vid ICA. En gång till så jävlar går jag ner med basebollträ och slår ihjäl alla jävlarna".

Fjorton minuter senare kommer den här kommentaren: "Slå ihjäl dom med ett basebollträ. Jag hjälper gärna till."

Sedan kommer följande förslag från ytterligare en person: "Slå in framrutan på bilen och släpp ut luften ur alla däck".

Som svar på det förslaget svarar en person, som är anhörig till de unga män som nu sitter häktade misstänkta för misshandeln: "Bara säg till".

Någon svarar: "Jävla kräk! Borde väl vara nån som ser till att de försvinner härifrån snart."

Sedan skriver någon, som svar på uppmaningen att se till att romerna försvinner: "Det fixar jag".

Då är klockan 21.05, tisdagen den 20 januari. På fredagkvällen, tre dagar senare, inträffar sedan attacken mot romerna.

På kvällen den 23 januari satt de killar som nu är misstänkta för misshandeln på restaurang Nathalies.

Mahmoud, som äger restaurangen, hörde vad de pratade om.

– De sa att de skulle sparka dem på kvällen och att de visste var de bodde, i en liten bil vid ICA, säger Mahmoud.

– Sedan hörde vi efteråt att det hänt något vid ICA; att de krossat en ruta på bilen och slängt stenar mot dem.

Det var särskilt en av killarna som verkade upprörd, det var han som pratade mest, berättar en kvinna som jobbar på restaurangen.

– Jo det var en som pratade mest om vad de ville göra, och det var något om att romerna varit på en gammal tant och försökt ta hennes hund tre gånger. De tyckte väl att det var för jävligt.

– Han var arg och jag förstår det, när de gör så mot en gammal tant, säger kvinnan.

Hos polisen i Hässleholm finns det en polisanmälan från den artonde januari från en dam som trodde att någon försökte stjäla hennes hund, enligt kommissarie Agneta Nyström.

– När hon gick där med sin hund så kom det två damer och klev ur en buss, berättar Agneta Nyström.

– Det sker lite hastigt, så hunden blev rädd och började skälla, och vår målsägande är av den uppfattningen att de försökte ta hennes hund.

– Men det som kanske ligger lite närmare till hands är att de nog hade för tanke att klappa hunden och i stället visa att de tyckte att den var fin.

Efter att polisen förhört hundägaren drog man slutsatsen att allt byggde på ett missförstånd, och att det inte fanns någon grund för att någon försökt stjäla hunden.

Jag får tag i en kompis till de tre unga män som sitter häktade misstänkta för grov misshandel. Han hade hört sina kompisar prata om att något borde hända, att någon borde göra något, och det här är vad han har hört om händelsen på ICA:s parkering natten till den 24 januari:

– De hade gått förbi den där lilla bussen som de bodde i och så hade de kastat in en sten. De var trötta på att romerna försöker sno hundar och allmänt förstör för oss andra.

Men vet du varför de kastade stenen genom bilrutan?

– De ville väl ge igen, säger kompisen. De kommer hit och vill ha hjälp, men ändå så försöker de förstöra för oss, för en vanlig människa snor ju inte en hund.

Men har de snott någon hund?

– De försökte, säger kompisen.

Men varför låter man inte polisen sköta en sådan utredning?

– För att polisen inte gör någonting, det är alltid så, säger kompisen.

Hörde du att det var en i bussen som fick en av stenarna i huvudet?

– Jo, jag hörde efteråt att stenarna träffade någon inne i bussen, men mina kompisar sa till mig att ingen blev träffad, för det var ingen som skrek.

Jag får tag i Luminita, hon satt också i skåpbilen den där fredagkvällen i januari.

– Det som hände mig i Perstorp är en chock som jag fortfarande inte kommit över, berättar Luminita.

– Jag har förbjudit mina barn att ens fråga mig om det som hände, jag vill inte tänka på det.

Nu är Luminita tillbaka i Rumänien, hon vågade inte stanna i Sverige.

– Jag blev rädd för att någon skulle anfalla oss igen. Jag vågar aldrig mer åka tillbaka till Sverige, säger hon.

Hemma hos Mita Coloka, i en soffa i hans vardagsrum i Perstorp sitter Valentin, Maria och Marinela.

De sitter inte längre utanför ICA och tigger om dagarna, de vågar inte. Den här dagen har de varit i Ljungby i stället.

Vad skulle ni vilja säga till de som går förbi er när ni sitter och tigger om dagarna?

– Jag skulle vilja tacka det svenska folket för den vänlighet man har visat mig, trots att vi inte talar samma språk, säger Maria.