Oligark och president i maktkamp i Ukraina

2:11 min

Ett guvernörsbyte i Dnipropetrovsk i Ukraina skapar rubriker. En maktkamp mellan president Porosjenko och stadens guvernör, miljardären Kolomojskyj, har lett till att Kolomojskyj avgår. 

President Petro Porosjenko syntes inatt i sin egen tv kanal 5 sitta vid ett runt bord med den avgångne guvernören Ihor Kolomojskyj.

En bild av maktkampen som skakat om ukrainsk politik . Hur mycket ska landets superrika oligarker tillåtas påverka politiken.

Upprinnelsen är en ny lag, som presidenten skrev under inatt. Den minskar inflytandet i aktiebolag för bland andra superrike oligarken Ihor Kolomojskyj. Hans bolag har aktieposter i energibolag, äger Ukrainas största flygbolag och precis som presidenten har Kolomojskyj en tv kanal.

Hittills har de båda stått på samma sida i kampen för att hålla ihop Ukraina, trots att det funnits viss kritik mot att Kolomojskij förvandlat Dnipropetrovsk till sitt eget furstendöme. Men andra inflytelserika oligarker anses som än mindre pålitliga och mer ryssvänliga jämfört med Kolomojskij.

Oron i Kiev har växt över att Kolomojskyj blivit för stark i hemlänet. Ett industriellt center där han tills nu regerat som guvernör och finansierat en stor del av de militära bataljoner som stridit i östra Ukraina.

En del av de frivilligkrafter som fungerat när armén inte gjort det. Nu har alla frivilligbataljoner sorterats in under arméns befäl, men det har funnits en rädsla att deras lojalitet legat kvar hos dem som finansierat dem.

Fyra av Kolomojskyjs anhängare har lämnat presidentens parti i parlamentet för att de anser att han smutskastats och att det är en del i en rysk initierad kampanj för att splittra landet.

Men när Kolomojskyj tog hjälp av beväpnade män för att få sin vilja igenom och stoppa att hans man byttes ut från chefsposten i ett statligt oljebolag tvingades till slut presidenten agera och föreslå att Kolomojskij lämnar sin post som guvernör.

Flera av hans närmaste i staden har också avgått, men samtidigt kommer försonliga bud därifrån om att Ukrainas enighet inte ska rubbas och att allt stöd ska ges till den nyutsedde guvernören.