Unga i Haninge arga över kulturhusflytt

1:54 min

Verksamheten på ungdomskulturhuset Lakeside i Handen ska flyttas till Jordbro den sista mars. Till mindre lokaler i en gammal skola. Och både oppositionen och ungdomar i Haninge är mycket kritiska till hur beslutsprocessen gått till.

– Jag tycker det är jättedåligt. Haninge kommun har profilerat sig som en kommun som jobbar för ungdomars inflytande och delaktighet i politiska beslut. Att ungdomars ska tillfrågas om deras åsikter vid alla beslut som rör dem. Och det har man verkligen inte gjort här, säger 17-åriga Linnea Bergmark som sitter i ungdomsrådet i Haninge.

Flytten av Lakeside, ett ungdomskulturhus för unga mellan 16 och 25 år som ligger ett stenkast från Handens pendeltågsstation, rör upp känslor. Att majoriteten inte har frågat ungdomsrådet som är en remissinstans vad de tycker om flytten är en sak. En annan är att det inte ens har tagits ett formellt beslut om en flytt, menar kritikerna.

– Det finns inga protokoll från något ärende som har med en flytt av verksamheten att göra. Man hänvisar till en brödtext som finns i nämdens strategi och budget. Men det är ingen beslutstext. Det är formuleringar där man använder ord som kanske och eventuellt, säger Mattias Bernhardsson, fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Mattias Bernhardsson har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. Även Moderaterna i Haninge har varit öppet kritiska. Miljöpartisten Mehmet Coksürer, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden håller med om att beslutsprocessen har haft brister.

– Vi är medvetna om att formaliat varit lite otydligt. Vi kommer att tydliggöra det här på nästa nämnd, säger han.

Ungdomsrådet säger att de inte blivit tillfrågade om flytten. Vad säger du om det?

– Dialogen har inte varit tillräcklig. Men nu har vi bjudit in ungdomsrådet och de andra ungdomarna som har verksamheter på Lakeside att vara med att vara med och utforma de nya lokalerna, säger Mehmet Coksürer.

Men Michell Metternich från Tyresö som pluggar körkortsteori och deltar i Ormprojektet för jobbsökande ungdomar på Lakeside vill inte att verksamheten flyttar till Jordbro.  

– Det är kasst. Det är en rutten liten skola där de satt upp stödbalkar mitt i rummen för att slippa skotta taket. Här är det fina stora lokaler med utsikt över en sjö med många rum att vara i, säger han.

På Lakeside samsas flera olika verksamheter som café, replokaler, ateljéer och dansstudios. De trehundra dansande ungdomarna som idag håller till på Lakeside kommer att kunna erbjudas plats i Jordbro, Torvalla och Brandbergen säger Mehmet Coksürer.

Men dansaren Dzemila Sukurica som hänger mycket på Lakeside tycker inte om att dansverksamheten nu ser ut spridas ut på flera olika platser.

– Jag har blivit trygg här. Det skapar osäkerhet att verksamheten flyttas och dras isär. Vilka av oss ska få plats i Jordbro är det tänkt?, säger hon.

Ikväll har kultur- och fritidsnämden sammanträde och en timme innan det ska nätverket Rädda Lakeside! demonstrera på Poseidons torg i Haninge.

– Ja, vi vill stoppa flytten och kan vi inte stoppa flytten så vill vi alla fall att det inte sker igen. Att vi visar att vi gör motstånd om politikerna går emot oss, säger Linnea Björnberg, en av initiativtagarna till demonstrationen.