Linköping

Fildelare riskerar miljonskadestånd

1:48 min

Fem personer som ligger bakom filmsajten Dreamfilm.se åtalas inom kort för upphovsrättsbrott och kommer att stämmas på mångmiljonskadestånd från tre stora filmbolag. Tre av de misstänkta kommer från Östergötland.

– Den här tjänsten är illegal och man begår brott i stor skala, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som företräder filmbolagen.

Sajten Dreamfilm.se har gjort filmer tillgängliga genom så kallad streaming, eller strömmande media där den som tittar på filmen ser den samtidigt som den överförs via internet.

Efter en anmälan från Rättighetsalliansen om att filmer från bolagen Disney, Nordisk Film och Svensk Filmindustri illegalt spridits genom strömning har Internationella åklagarkammaren utrett fallet. Fem personer misstänks nu för att ha gjort 45 filmer tillgängliga utan tillstånd från bolagen som har rättigheterna.

– Målet är ju att få stopp på verksamheten som ju skadat rättighetsinnehavarna oerhört, säger Henrik Pontén.

Tre av de misstänkta kommer från Östergötland. Det handlar om en man i 20-års åldern och en kvinna i 50-års åldern från Linköping samt en man i 20-års åldern från Motala. En yngre man i Stockholmstrakten är nu häktad och ytterligare en person från en mindre ort i Västsverige utreds av polisen.

Internationella åklagarkammaren har tillsammans med polismyndigheter i landet utrett misstänkta brott som skett under ett år fram till januari i år. Vid husrannsakan har bland annat datorer tagits i beslag.

Filmbolagen kommer att kräva stora skadestånd av de fem.

– Mellan fem och tio miljoner kronor per film så det blir ett mycket stort belopp, säger Henrik Pontén.

Flera personer har dömts för liknande brott de senaste åren. Och det senaste skadeståndsmålet till upphosrättshavaren avgjordes för ett år sedan och handlar om en person som lagt upp en Beck-film på nätet utan tillstånd: 

– Då blev det drygt fyra miljoner i skadestånd för film. De här lagt upp ett stort antal filmer, säger Henrik Pontén.