FRIIDROTT

Hon ligger bakom 100 SM-medaljer

4:32 min

Friidrottstränaren Carina Lindberg coachar fram idrottstalanger till medaljer i svenska mästerskap. Nu är hon uppe i 100 medaljer för IK Ymer där hon tränar bland annat höjdhoppstalangen Andreas Carlsson.

Carina Lindberg, tränare i IK Ymer, har själv tränat gymnastik men framförallt coachat andra inom sporter som tävlingsgymnastik, fotboll och friidrott.

Och framgångarna har inte dröjt. Det har blivit många medaljer för idrottarna som tränats av henne genom åren. I dagsläget kan hon blicka tillbaka på 100 SM-medaljer för IK Ymer.

– Jag kommer ihåg de flesta av medaljerna faktiskt. Men det är ju de som står för prestationerna, jag är tränare. Även om jag inte får en medalj så får jag med mig minnet och det räcker gott, säger hon.

Peter Häggström, längdhoppare som var med på OS i Sydney år 2000, och häcklöperskan Anna Pettersson är två av de idrottare Carina Lindberg tycker hon lyckats bäst med.

Men hur gör hon för att få fram idrottarnas yttersta när det bara är små marginaler som skiljer mellan en medalj och en plats utanför pallen?

– Det är en process under hela träningsåret. Vi tränar mycket och hårt men sedan när man släpper på träningen så får de en skjuts och då stiger självförtroendet. Det är min uppgift att få detta att hända och få dem att må bra, säger hon och fortsätter,

– Det gäller att avdramatisera tävlingarna. För vad händer om man inte presterar? Det blir en katastrof för den aktive just nu men man håller ju på i många många år, så det gäller att lära sig istället.

Vem ska vi hålla koll på utav dina aktiva framöver?

– Näst i tur för SM-guld är Andreas Carlsson som gjort 218 cm i höjd senast i vintras. Han är bland dem som hoppar högst i Sverige just nu.