Kalles personal tänker stoppa tjuvarna

1:30 min

Efter den gångna helgens inbrottsstölder mot Ica-butiker i västsverige skärps säkerheten på Ica Supermarket i Hjo.

Butiker på fyra orter i västsverige utsattes för inbrott i helgen och tobak blev tjuvarnas stöldbyte.

Inbrotten på matbutikerna i Stöpen, Floby, Ljung och Tibro gör att personalen på Ica i Hjo nu gör sig extra besvär för att hålla tjuvarna borta. För oron finns där för att även deras butik ska drabbas, säger butikschef Kalle Sahlén.

– Vi som butik på en mindre ort känner av en förhöjd hotbild, eftersom flera butiker i vårt närområde drabbats. Vi känner oss extra utsatta just nu.

Bland annat parkerar personalen efter stängning butikens bil precis framför entrén, för att skydda glasdörrarna. En annan ny daglig rutin är att personalen flyttar undan all tobak från dess vanliga förvaringsplats, så den ska bli svårare att komma åt. Allt för att sätta käppar i hjulet för tjuvarna.

Ica i Hjo drabbades av inbrott för några år sedan och det vill man inte vara med om igen, säger Kalle Sahlén. Även om det inte går att förhindra alla inbrottsstölder, så vill personalen åtminstone att det ska vara besvärligt för tjuvarna.

– Vi resonerar som så, att kommer de hit ska det vara så krångligt som möjligt och ta tid för dem att komma åt varorna, så de förhoppningsvis fastnar på film.