Svåra villkor för Indiens äldre

2:09 min

År 2050 kommer det att finnas två miljarder personer över 65 år på jorden. Folkrika länder som Kina och Indien står inför en explosion av äldre. Svåra utmaningar för vården de närmsta decennierna, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

På en matta på golvet i en betongbyggnad sitter 65-åriga Susheela Ramaiah tillsammans med ett 50-tal andra seniora damer och herrar som viker väskor av tidningspapper för att få ihop lite fickpengar. Hon är klädd i rosa sari och har en röd prick i pannan.

Susheela Ramaiah har haft tur som fått en plats på Nightingale trusts dagverksamhet för fattiga äldre i Bangalore, en av mycket få i detta jätteland. Här får hon sällskap, gratis mat och sjukvård via insamlade gåvor och slipper dessutom utsättas för hårda ord och slag från sonen och svärdottern.

– Jag tvingades laga min egen mat och satt alltid ensam, de ville inte ha mig hos sig, berättar Susheela Ramaiah.

De allra flesta äldre i Indien saknar pension eller sjukförsäkring. Barnen kan inte längre ta hand om sina åldrande föräldrar och allt fler seniorer utsätts för misshandel. I en undersökning av frivilligorganisationen HelpAge India uppger hälften av de 1200 tillfrågade över 65 år att de utsätts för fysisk och psykisk misshandel av sina barn eller deras fruar och män. Det är en fördubbling jämfört med förra året.

I Indien finns en lag att barnen ska ta hand om sina åldrande föräldrar, men knappt några fall hart gått till domstol. Storfamiljssystemet i Indien bryts allt mer upp när barnen flyttar till staden eller utomlands för jobb. De allra flesta äldre saknar pension och kan inte betala för en plats på ett privat äldreboende eller anställa vårdare i hemmet.

Hittills har Indiens regering satsat mest på att få fler barn att överleva, några läkare specialiserade på äldresjukdomar utbildas knappt. Förutom cancer, lung- och hjärtsjukdomar och ledbesvär har 4 miljoner av landets äldre demens, men enligt prognoserna kommer antalet att tredubblas till år 2050.

Soumya Hegde på Nightingalestiftelsen är en av Indiens handfull äldrepsykiatriker. Hon anser att Indiens nya regering nu måste börja satsa på äldrevård också, men ser inga sådana tecken än.

– Det har de inte gjort. Ännu, säger hon.