Avfallsfria Ada går på elektronikjakt

2:37 min

Varje år ökar mängden elektronik med fyra kilo i ett svenskt hem. Avfallsfria Ada tycker att vi inte behöver byta ut saker så ofta som vi gör idag. 

Avfallsfria Ada, alias Ulrika Naezer på Kretslopp och vatten har antagit utmaningen att leva en hel månad utan att lämna ifrån sig annat avfall än matavfall. Varje fredag under mars månad medverkar hon i P4 Göteborg och berättar hur det går. Denna veckan har hon tittat extra på våra köpvanor när det gäller elektronik.

– Förra året lämnade göteborgarna 10 kilo elektronik per person, säger Ulrika Naezer.

Under loppet av tio år har konsumtionen av kommunikation, alltså IT-utrustning, tillhörande mjukvara och abonnemang ökat med 90 procent. 

Samtidigt finns det en massa prylar med onödig, inbyggd elektronik. Elektronik i prylar är enkla att missa eller glömma bort, och då kan dessa lätt hamna i de vanliga soporna i stället för i elavfallsinsamlingen.

Det finns tilll exempel ballonger med ledlampor som har en lystid på 20 timmar. Då elektronik innehåller giftiga tungmetaller och skadliga kemikalier är det viktigt att dom tas omhand och inte kommer ut i naturen.

Förra året lämnade vi in 16 kilo farligt avfall per person, varav tio kilo är elavfall, till återvinning. Elavfall är det mest miljöpåfrestande avfallet.