Vithatten

Nystart för Stoorn...igen

1:40 min

Turistföretagaren Torbjörn Holmlund vill göra en nystart för den planerade Stoorn. Planen är att bygga en 45 meter hög älg av trä på berget Vithatten på gränsen mellan Arvidsjaur och Skellefteå kommuner.

Torbjörn Holmlund vill bygga en 45 meter hög älg av trä på berget Vithatten på gränsen mellan Arvidsjaur och Skellefteå kommuner. Det är snart 15 år sedan Torbjörn fick idén men än så länge har han inte kunnat lösa finansieringen.
-- Det känns som det är riktig rikt läge nu för kommunerna har sagt att vi ska hjälpas åt. En del har redan donerat pengar så det känns riktigt kul, säger Torbjörn Holmlund.

EU pengar
Det som gör att Torbjörn Holmlund tror på en nystart  är att berörda kommuner ska hjälpa till med en EU ansökan. Och han räknar in 6 kommuner och 2 län som ska ge extra tyngd till en EU ansökan.
– Är det någon gång man ska få maxutbyte så är det nu, säger Torbjörn Holmlund.

Bygglov
2008 fick Torbjörn Holmlund bygglov för Stoorn och för fem år sedan gjöt han ett fundament på Vithatten för att få behålla bygglovet. Men för ett år sedan var tiden för bygglovet på väg att gå ut igen.
– Jag har aldrig sett att kommunerna varit så snabba för både Arvidsjaur och Skellefteå skrev på direkt. Dom tog inte ens betalt och bara det tycker jag betyder att alla nu vill, säger Torbjörn Holmlund.

Medfinansiärer
För 14 år sedan skulle Stoorn kosta 37 miljoner men nu handlar det om 100 miljoner kronor,  och förutom EU och kommunerna så krävs en hel del tunga medfinansiärer.
– Det går inte att låna upp pengar på Stoorn, det är omöjligt men nu ska vi hitta dom här goa pengarna
som gör att området skapar arbete, och jag ser framför mig hur bra det kan bli för regionen, säger Torbjörn Holmlund.