Höjd bensinskatt med 44 öre

0:55 min

Regeringen är överens om att det ska bli dyrare att tanka bensin och diesel, genom att höja energiskatten.

Direktrapport: Så presenterades förslaget - minut för minut

I den kommande vårbudgeten tänker den rödgröna regeringen på nytt lägga fram många av de reformer som röstades ned i riksdagen i höstas, när alliansens budget vann. Men partierna förbereder också helt nya förslag.

Regeringen är nu, enligt vad Ekot erfar, överens om en skattehöjning, som ska göra det dyrare att tanka fossila bränslen som bensin och diesel. Det mest troliga är att skatten höjs från den första januari 2016. Idag har regeringen kallat till pressträff, där man presenterar alla skatteförslag i budgeten. Både de som är aktuella i vårbudgeten, och de som kommer att presenteras i kommande hösbudget.

Miljöpartiet gick till val på att höja bensinskatten med 70 öre per liter, medan Socialdemokraterna i sitt valmanifest inte föreslog någon höjning alls. I regeringens första budget i höstas blev det heller ingen förändring, men nu erfar Ekot att det kommer ett besked i vårbudgeten.

För Miljöpartiet ska det ha varit angeläget att klara av den här förhandlingen om drivmedel med Socialdemokraterna redan nu, och på så sätt kunna visa upp en grön framgång när budgeten presenteras i april.

Miljöpartiets Karin Svensson Smith, som är ordförande i riksdagens trafikutskott, vill inte kommentera arbetet med budgeten. Men för de gröna är höjd bensin- och dieselskatt en prioriterad fråga, säger hon.

– Vi måste visa på att vi blir ännu duktigare på att få bort fossila bränslen från transportsektorn, och då vet vi att skatten är effektiv. Men vi måste samtidigt se till att kollektivtrafiken fungerar bättre, så att järnvägen är hel, att tågen går i tid, och att det blir mer att välja på i kollektivtrafiken.

Enligt Karin Svensson Smith är det just nu ett gyllene tillfälle att göra den här höjningen, eftersom oljepriset är så lågt.

– Ja, det har ju sjunkit så mycket så det är väldigt bra tajming nu, att med skatt se till att man åtminstone kommer upp i de nivåer som fanns innan oljepriset sjönk.

Vad tror du att bilisterna tycker om en sån förändring?
– Bilisterna ser att vi satsar på järnväg, bilisternas ser att vi satsar på förnybara drivmedel. Vi vill inte straffa någon. Vi vill ha ett bra system där vi med gott samvete ska kunna lämna världen till våra efterkommande.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte principiellt emot en höjning av bränsleskatterna. Men han tycker inte att det är en lämplig tidpunkt just nu.

– Vi tycker att man måste göra en utredning över alla våra skatterbaser innan man genomför det här. Det har blivit ett väldigt haltande system, och det bara bra för skattejurister, och det är inte bra för skattesystemet.