Stora skillnader i kommunernas satsning på friskvård

1:34 min

Det är stora skillnader i hur mycket kommunerna i Gävleborgs län satsar på friskvård för sina anställda. Till exempel kan du få mellan 0 och 1 500 kronor i friskvårdsbidrag beroende på vilken kommun du är anställd av. Det visar en granskning som P4 Gävleborg gjort.

Enligt undersökningen P4 Gävleborg gjort får de anställda friskvårdsbidrag i sex av länets tio kommuner  Det handlar då om allt från 400 kronor per år, i Hofors kommun, upp till 1500 kronor per år som de anställda i Bollnäs kommun kan få.

I andra kommuner, som i Sandviken tillexempel, kan personalen få rabatt på kommunens anläggningar. I Sandviken får personalen gå på kommunens gym eller simhall för 75 kronor i månaden.

I Nordanstig valde kommunen att ta bort friskvårdsbidraget för fem år sedan. Istället gick pengarna till den nybildade personalklubben.

– Jag tycker det var dåligt. Tanken var kanske god med att bilda en personalklubb men det är ju inte uteslutande friskvård man satsat på, säger läraren Anna Nylander.

Monica Olsson är kommunalråd i Nordanstigs kommun och även hon anser att det inte varit okej att kommunen varit utan friskvårdsbidrag under fem år.

– Det är ju inte bra. Men nu har vi beslutat att vi ska lyfta tillbaka de här friskvårdspengarna i budgeten från och med nu, berättar Monica Olsson.

Exakt hur friskvårdspengen ska utformas i Nordanstig är inte klart än - men att den kommer tillbaka är spikat.

– Det låter ju jättebra, tycker läraren Anna Nylander.

 Är det något du tänker använda dig av?

– Det är mycket möjligt. Det låter absolut troligt, säger hon.