RUT-avdraget halveras nästa år

1:59 min

RUT-avdraget ska halveras föreslår regeringen. Det kommer slå hårt mot många företag och risken att det blir mer svartarbete i städbranschen är stor, tror Jan Oskarsson som äger ett städföretag i Halmstad.

– Det kommer påverka oss när pengarna börjar ta slut för de som utnyttjar RUT-avdragen, då är risken stor att man är tillbaka på ruta ett med en massa svartarbete och så vidare. Svartarbete är ju naturligtvis inget som vi ställer upp på så att det kommer påverka oss, många av våra kunder räknar ju med att kunna använda dessa avdragsregler.

Det regeringen föreslår är att RUT-avdraget halveras till 25 000 kronor per person nästa år. För Jan Oskarssons städföretag kan detta innebära en minskad omsättning säger han.

Han berättar att i dagsläget använder sig drygt 40 procent av hans kunder av RUT-avdraget, och att hans företag kommer att påverkas, men att det är de mindre företagen som kommer drabbas hårdast.

– Vissa av de mindre städbolagen och mindre företagen är beroende av dessa avdrag som finns, en del kommer drabbas hårt och kanske behöva lägga ner sin verksamhet. Det kan bli en katastrof för många. 

Förutom en halvering av RUT-avdraget föreslår regeringen att ROT-avdraget också sänks nästa år, från 50 till 30 procent. RUT-avdrag för läxhjälp försvinner redan i år och man vill också höja energiskatten på bensin med 44 öre respektive diesel med 48 öre.

Men halveringen av RUT-avdraget är det som oroar företagaren Jan Oskarsson mest.

– Det innebär att vi får en minskad omsättning på de tjänster vi har som omfattar RUT-avdrag, så detta känns inte alls bra.