D-vitamin kan bromsa prostatacancer

1:31 min

Kan D-vitamin bromsa utvecklingen av prostatacancer? Det hävdas i en ny amerikansk studie, där patienter med prostatacancer fick ett tillskott av D-vitamin.

I studien som nu presenterats vid The American Chemical Societys möte i Denver fick 37 patienter med låggradig prostatacancer ett tillskott av vitamin D under 60 dagar. Prostatakörteln opererades sedan bort och tumören studerades.

Enligt det preliminära resultatet hade då utvecklingen av tumören hämmats, och i vissa fall ska tumören till och med ha minskat. Dessutom hävdar forskarna att det skett dramatiska förändringar av nivåerna av lipider och proteiner som anses påverka inflammation.

Effekterna av D-vitamin när det gäller prostatacancer är högaktuellt, och även i Sverige pågår forskning kring sambandet. Ove Andrén, professor i urologi leder en liknande studie vid Örebro universitet. Han är tveksam till att det verkligen är möjligt att dra slutsatsen att D-vitamin kan minska en cancertumör utifrån den amerikanska studien, men menar att den antiinflammatoriska effekten av D-vitamin är mycket intressant att studera vidare just när det handlar om prostatacancer.

- Man vet att D-vitamin har en väldigt bra effekt när det handlar om att sänka inflammation och den här studien visar ju också att man kan påverka det inflammatoriska svaret i prostatakörteln, säger Ove Andrén. 

Referens: Bruce Hollis et al. Vitamin D may keep low-grade prostate cancer from becoming aggressive (in prep), 249th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)