Vi styr över våra gener

8:18 min

Epigenetik kallas de mekanismer som slår av och på våra gener. På en konferens om epigenetik i Uppsala förra veckan påpekade neurovetare och filosofer att  vi styr våra gener - inte tvärtom.

Det finns forskning från Överkalix som visar att om farfar svalt som barn fick barnbarnen extra god chans att leva länge. Farfars levnadsförhållanden verkar ha gett ett arv till barnbarnen som handlar om hur generna används, men inte syns i själva generna.

Camilla Widebeck berättar varför epigenetik är särskilt spännande.

– Jag hörde talas om den första gången för knappt tio år sen när Per Jensen, etologiprofessor i Linköping, hade gjort försök med höns. Hönsen levde i en stressande miljö och fick inlärningsproblem. Sen lade de ägg, kycklingarna fick aldrig träffa sina mammor, men fick ändå samma inlärningsproblem.

Men efter konferensen är det något annat än arvet utanpå generna som fascinerar.

– Nu är jag framför allt uppfylld av en annan aspekt av epigenetiken, känslan att det är vi som styr över våra gener.

Det är till exempel inte generna som styr våra hjärnceller, det är våra hjärnceller som styr generna. Och det påverkar hur hjärnan utvecklas. Egentligen inte konstigare än att om man tränar hjärnan på nåt så blir den bättre på det.

Kathinka Evers, filosof vid Uppsala Universitet, medarrangör till konferensen pratar också om våra möjligheter att ta greppet om den omgivning som alldeles påtagligt styr hjärnans utveckling.