Kristdemokraterna precis på gränsen att ramla ur

1:26 min

Kristdemokraterna fortsätter ligga i riskzonen för att ramla ur riksdagen. Det visar undersökningen Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut den senaste månaden som Novus Opinion gör för Ekot.

Grafik: Svensk väljar­opinion, mars 2015

Trots den senaste tidens stora exponering i media bland annat på grund av nominering av ny partiledare lyckas inte partiet locka fler väljare.

– Kristdemokraterna har försökt plantera en ny politik och varit i ropet med partiledar-skifte, men det är absolut för tidigt att se några konsekvenser i opinionssiffrorna, säger Magnus Hagevi är statsvetare vid Linné-Universitet i Växjö.

Kristdemokraterna minskar med 0,3 procentenheter till 4,0 procent, och ligger alltså precis på gränsen till att ramla ur riksdagen enligt Svensk Väljaropinion.

Ändå har partiet varit mer exponerat än på länge i medierna. Magnus Hagevi nämner förutom nomineringen till ny partiledare, även presentation av en delvis ny politik. Men inget lyft för opinionen syns till för Kristdemokraterna.

– Egentligen så tror jag att det är först i valrörelsen 2018 som vi verkligen kan se om den här förändrade politiken hos Kristdemokraterna kommer att ge någon effekt på väljaropinionen, säger Magnus Hagevi.

Mätningen visar ett plus för Moderaterna på 0,8 procentenheter till 24,2 procent

Socialdemokraterna får plus 0,1 procentenheter och hamnar på 30,6 procent, vänsterpartiet och Miljöpartiet går svagt tillbaka.

Noterbart är att Sverigedemokraterna behåller näst intill rekordsiffror med 14,1 procent, en uppgång med två procentenheter. Partiledaren Jimmie Åkesson kommer alltså tillbaka till ett opinionsmässigt klart starkare parti än han lämnade vid sin sjukskrivning i höstas.