Motion mer effektivt än läkemedel mot depression

1:41 min

Att motion är bra för hälsan hör vi ofta, men nu har svenska forskare, i en ovanligt stor studie belagt att motion kan vara effektivare mot depression än läkemedel.

Stellan Sverne, som provat läkemedel mot depression utan resultat, blev i studien tvingad att träna och då förändrades livet.

– Jag känner mig piggare och mer aktiv och ville göra saker, framförallt direkt efter passen alltså. Till slut så hamnade jag i nånstans där jag ville gå tillbaka till gymmet för att få den där lilla upplyftande känslan.

Ett gym, en löprunda eller kanske bara en promenad. Alla varianter verkar ha god effekt mot depression. Det nya med studien är omfattningen sex landsting har samarbetat med Karolinska institutet och Lunds universitet. 946 personer med mild till måttlig depression har ingått. Efter tolv veckor visade det sig att fysisk träning lindrade depression, inte bara lika bra som läkemedel, utan till och med något bättre.

– Det händer massor med saker inne i hjärnan, bildar nya hjärnceller, vilket är väldigt trevligt, vi får ökad genomblödning, bättre minne. Att träna har samma effekt som antidepressiv medicinering på de hjärnans budbärarsystem, så att jag tror att det är de biologiska effekterna som man märker vid depression. Sedan har det ju självklart pyskologiska effekter också, säger professor Yvonne Forsell på Karolinska institutet.

Stellan Sverne har nu hittat balans i livet, och mår bra, men han minns fortfarande den första besöket i träningslokalen med viss fasa.

– Ja, det var hemskt. Det var riktigt jobbigt.

Men vad fick dig att ändå fortsätta?
Det var ju att jag kallar depressionen för mitt svarta hål och jag vill inte tillbaks till det svarta hålet. Det är huvudtanken liksom som jag hade.