Kommentar: Sviker regeringen sina löften?

1:51 min

Oppositionen anklagar regeringen för att bryta löften, senast i dag för att den vill höja bensinskatten. Men har oppositionen rätt?

När det gäller rot-avdraget bryter regeringen nu klart mot vad Stefan Löfven sade före valet. När det gäller bensinskatten är detta inte lika tydligt.

Jag har inte sett något tydligare besked från valrörelsen än att Magdalena Andersson sade att hon inte såg något "behov" av att höja bensinskatten.

Men problemet är att det nu är tre gånger på kort tid som Magdalena Andersson lägger fram ett förslag som hon inte gick till val på. Det gäller rot-avdraget, bensinskatten och överskottsmålet för statens budget.

Det blir lätt för oppositionen att säga att Socialdemokraternas vallöften var inget värda. Varför gör regeringen såhär?

Den har bundit sig för att alla nya reformer ska betalas med att spara in på annat, krona för krona. Det gör att när den nu vill göra verklighet av sin politik måste den hitta besparingar.

Till det kommer att Miljöpartiet velat höja bensinskatten, och de har ett stort behov just nu av att visa att de får igenom något i regeringen.

Formellt sett är skattehöjningarna som presenterades idag bara förslag, de ska läggas fram i färdigt skick i höst. Kommer de bli av eller inte?

Allt talar för att de blir av. De är färdigförhandlade mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Möjligen kan de justeras något om det dyker upp något problem när de remissbehandlas.

De kommer också gå igenom i riksdagen trots att regeringen inte har majoritet där, de kommer ingå i statsbudgeten och budgetar är lättare att få igenom.