Pappan mördades efter utvisningen

2:23 min

Migrationsverket trodde inte på hotbilden mot familjen och nekade dem asyl. Några månader efter utvisningen mördades pappan.

Bara någon månad efter att en familj med två barn utvisades från Jönköpings län till Tjetjenien, mördades pappan. I dag lever mamman och de två små barnen på flykt i Tjetjenien undan president Kadyrovs armé. En förtvivlad situation för dem, berättar en bekant till familjen
– Hon säger att hon försöker vara stark, hon måste leva för sina barn. Det är ett helt olyckligt liv nu för dem.

Kvinnan, som är bekant till familjen, vill att hennes identitet, liksom familjens, hålls hemlig. Hon är rädd för för myndigheterna i Tjetjenien. Förra året utvisades familjen med två små barn från Sverige eftersom Migrationsverket inte trodde på att det fanns en hotbild mot dem. Kvinnan berättar att bara några månader efter utvisningen fördes pappan bort och dödades. Kvar i Tjetjenien finns nu mamman och de två barnen.
– Hon gömmer sig. De får leva så här hela sina liv kanske.

I de handlingar som P4 Jönköping tagit del av från Migrationsdomstolen beskriver familjen hur de misstänkts av myndigheterna i Tjetjenien för att ha haft kontakt med rebellgrupper och därför riskerar att dödas av armén om de skickas tillbaka. Något som Migrationsverket fann osannolikt och därför avslog asylansökan. Det ledde till att två små barn i dag inte har någon pappa.
– De är utan pengar och bostad. Det är jättesvårt, berättar familjens bekanta.

Enligt Migrationsverket är situationen i Tjetjenien inte så allvarlig att man kan ge ett generellt skyddsskäl, utan man prövar från fall till fall. Men efter att man fått uppgifterna om att pappan mördats tänker de nu utvärdera handläggningen.
– Vi ser oerhört allvarligt på det som skett och vi har därför bestämt att titta på hur ärendet har hanterats, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.