Höga PFAS-värden hos barn i Kallinge

1:22 min

Det har visat sig att barnen i Kallinge har mycket högre PFAS-värden än vuxna. Arbets-och miljömedicin i Lund säger nu att man i slutet av året kommer att kunna ge besked om vad de höga värdena betyder.

Ulrika Henningsson bor i Kallinge och har två pojkar, snart 4 och 6 år gamla.

Tre-fyra gånger högre värden
– Jag själv hade mycket lägre värden. Mina barn däremot hade tre och fyra gånger mer i PFAS och PFOS vilket gör att man blir väldigt orolig, för man har ju ingen aning om hur det kan påverka deras hälsa i framtiden, säger Ulrika Henningsson.

Inte konstigt med höga värden hos barn
Kristina Jakobsson, överläkare och verksamhetschef på Arbets-och miljömedicin i Lund är inte förvånad över att barnen har högre värden än vuxna:

– Små barn som får i sig olika miljögifter, de får i sig förhållandevis mer per kilokroppsvikt än vuxna, säger Kristina Jakobsson.

Fler måste lämna blodprov
Men vad de höga värdena betyder och om de kan leda till att barnen sen utvecklar sjukdomar det kan hon inte svara på ännu. Vad som behövs nu är att många fler lämnar ett blodprov så att forskningsstudien kan ha ett bättre underlag.

Amerikanska studier visar tre sjukdomar
– Det som man har sett i amerikanska studier, är en ökad förekomst av en tarmsjukdom som heter Ulcerös kolit, njurcancer och testikelcancer och ökad förekomst av sköldkörtelsjukdom. Men allt sådant här, hur det verkligen är i Ronnebybefolkningen, det är ju vår uppgift att ta reda på i våra forskningsstudier, säger Kristina Jakobsson.

När tror du att man kan veta någonting?

- I slutet på året så borde vi kunna ge en bild av sjukdomsmönstret som finns  i Ronneby kommun, säger Kristina Jakobsson.