Cykelprotest i Brasilien för säkrare trafik

2:07 min

Cyklister runt om i hela Brasilien har genomfört en demonstration för plats och respekt i trafiken. I huvudstaden São Paulo cyklade flera tusen människor till stöd för att nätet av cykelbanor i staden ska byggas ut, den största cykelprotesten i landets historia.

– Jag har kommit hit för att visa att vi är många i Sao Paulo som cyklar och vi behöver känna oss säkra. Cykelbanor med ett hål här och var är bättre än att köra mitt i gatan med en bil tutandes bakom, sa Vera Pentiado, som kommit för att visa sitt stöd för cykelbanorna.

Minst 6 000 cyklister cyklade igår kväll genom centrala Sao Paulo. Det är den största cykelprotesten någonsin i staden. Anledningen var att en lokal domare stoppat det pågående bygget av cykelbanor, ett projekt som initierats av Sao Paulos borgmästare men som fått mycket kritik. Belackarna hävdar att de rödmålade cykelfilerna är trafikfarliga och stör bilarna.

Vera Pentiado cyklade runt med en plakat där det stod "bättre rödfärgade cykelbanor än rött blod på gatan", en hänvisning till de många cyklister som varje år blir allvarligt skadade i den brasilianska trafiken. En av dem är David de Santos Sousa.

– Jag blev påkörd av en bil som kom med sådan fart att min arm revs av och fick amputeras, just här, på den här gatan, säger David de Santos Sousa. Så, säger han, jag vet vad cykelbanor betyder för cyklisters säkerhet.

Ungefär samtidigt som cykelprotesten avslutades kom nyheten att en högre domstol överprövat fallet och beslutat att bygget av cykelbanorna kan fortsätta som planerat. Ett besked som fick jublet att stiga i Sao Paulo natten.