Handelsavtalet mellan EU och USA dröjer

1:18 min

Världens största handelsavtal, mellan EU och USA, kommer inte bli färdigförhandlat i år. Det beskedet ger handelskommissionär Cecilia Malmström i programmet Radiokorrespondenterna.

– Vi hoppas att vi hunnit så långt vid årsskiftet att vi sett skelettet av ett avtal. Men vi kommer behöva minst nästa år också på oss att lägga fast detta, säger Malmström i söndagens upplaga av P1-programmet Radiokorrespondenterna.

Vad betyder det i praktiken?
– Finns den politiska viljan, om vi klarar av de tekniska frågorna och om amerikanerna klarar av att göra de eftergifter som man alltid måste göra i slutändan av en förhandling då kan vi bli klara nästa år, säger Malmström.

Det var för en dryg vecka sedan som EU:s 28 stats- och regeringschefer, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven, träffades här i Bryssel. En av punkterna på toppmötet var förhandlingarna om handelsavtalet mellan EU och USA.

EU-ledarna anser att EU och USA bör göra allt för att före årets utgång avsluta förhandlingarna om ett ambitiöst och övergripande avtal som är till gagn för båda parter.

Men det här går alltså inte, vilket Cecilia Malmström sa redan i höstas. Nu upprepar hon alltså det igen efter uttalandet från EU:s ledare.

Med uttalandet öppnar Malmström alltså för att avtalet blir klart först 2017, betydligt senare än förhoppningarna från början då det talades om utgången av 2014.