Lag ska stoppa sjukhusprivatisering

1:06 min

Regeringen förbereder en lag som förbjuder landstingen att privatisera sina sjukhus.

– Vi planerar att ha en proposition som kan läggas fram 2016. Syftet är att undvika privatiseringar av region- och universitetssjukhus, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till Ekot.

Stefan Löfven lovade redan före valet i höstas att återinföra den så kallade stopplagen om Socialdemokraterna kom till makten.

– Vi ska inte ha ett sånt här system, för när vi lägger ihop det här: olika prislistsystem, ackord, privata sjukhus och privata sjukförsäkringar då hamnar du i ett läge där vården inte ges efter behov utan efter plånbok, sade Löfven till Ekot i juni.

Nu förbereder alltså regeringen med sjukvårdsminister Gabriel Wikström i spetsen en lag som ska förbjuda privatisering av Sveriges akutsjukhus.

Det kan dock bli svårt att vinna riksdagsmajoritet för ett sådant lagförslag, eftersom stöd krävs av minst ett borgerligt parti utöver de tre rödgröna.

– Jag utgår ifrån att Moderaterna håller löftet från Fredrik Reinfeldt från valrörelsen 2006, det vill säga att man inte står bakom utförsäljningen av stora sjukhus. Då borde man också ställa sig bakom den här typen av lagstiftning som förbjuder utförsäljning av region- och universitetssjukhus, säger Wikström.