MP utesluter inte längre försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet

2:09 min

Det är inte längre någon självklarhet för Miljöpartiet att den brunkolsverksamhet som statliga Vattenfall driver i Tyskland ska avvecklas. Finansmarknadsminister Per Bolund utesluter inte en försäljning av verksamheten.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, säger Per Bolund.

I valrörelsen viftade språkröret Gustav Fridolin med en kolbit och upprepade ett tydligt budskap: de enorma utsläpp som orsakas av ett svenskt statligt bolag i Tyskland är oacceptabla. Att sälja verksamheten skulle bara leda till att ett annat företag orsakar samma utsläpp. Därför måste brunkolen stanna i jorden.

Såhär lät det då:
– Stoppa gruvorna! Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla olika lösningar för det, men att bara sälja så att andra driver det vidare, det är ju ingen lösning, sade Fridolin.

Idag låter det alltså annorlunda från miljöpartisterna. Miljöminister Åsa Romson vill precis som Per Bolund inte längre utesluta en försäljning av brunkolsverksamheten.

– Nu sitter man med de verksamheterna och då är frågan på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, säger Romson.

Det här är en svår fråga för regeringen att lösa. Å ena sidan orsakar Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland enorma utsläpp av koldioxid, mer än alla industrier, lantbruk, bilar och familjer i hela Sverige gör tillsammans. Å andra sidan drar verksamheten in miljardvinster och en försäljning skulle kunna ge uppåt 30 miljarder kronor, om Vattenfall kan hitta en köpare till den miljöfarliga verksamheten.

Vattenfall vill sälja och har styrelsebeslut på att man söker en ny hållbar ägarstruktur, som det heter. Näringsminister Mikael Damberg säger inte rakt ut att han välkomnar en försäljning. Han betonar att det är Vattenfall som måste komma med ett förslag först.

– Regeringen har välkomnat översynen av ägarstrukturen för den tyska brunkolsverksamheten, eftersom styrelsen har valt att gå vidare med en process där man tittar på det, säger han.