Starka reaktioner på Åkessonintervju i Skavlan

1:57 min

TV-programledaren Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har väckt starka reaktioner både i Norge och Sverige. I Sverige har 462 anmälningar hittills kommit in till Granskningsnämnden och flera hundra tittare har hört av sig med åsikter till SVT:s tittarservice. I Norge där programmet också sändes, har den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Kringkastingrådet, fått ta emot över 2100 anmälningar.

De flesta anmälare i Norge menar att Fredrik Skavlan var för hård i sina frågor till Jimmie Åkesson.

I en intervju i norsk TV igår sa Fredrik Skavlan att han tyckte det var självklart att ställa kritiska frågor

– Han representerar ett väldigt kontroversiellt parti och att bjuda in honom utan att ställa kritiska frågor hade varit helt fel och då tror jag att jag hade fått ännu mer kritik.

SVT:s programchef Thomas Hall säger att reaktionerna var väntade.

– Förhandsspekulationerna var ju snarare att SD hade fått en gratisbiljett och att ett underhållningsprogram skulle gulla med dem på bästa sändningstid och vi som jobbar med det visste att så skulle det inte bli. Vi skulle behandla dem precis som övriga partiledare och makthavare som varit där. Vi visste vad vi gav oss in på när vi bjöd in Jimmie Åkesson som gäst.

Hur ser du på beslutet att bjuda in honom som gäst?

– Det var helt riktigt. det är det tredje största riksdagspartiet och har inte gästat programmet. Det finns nog ingen media i Sverige som hade sagt nej till den intervjun, säger Thomas Hall.