"Det är inte ett tryggt och säkert land"

7:22 min

Migrationsverket trodde inte på hoten mot familjen och de utvisades - bara månader senare mördades pappan. Experten förklarar hur läget i Tjetjenien är.

Det är inte ett tryggt och säkert land att skicka folk tillbaka till.

Märta-Lisa Magnusson, universitetslektor i Kaukasusstudier på Malmö högskola, blir inte förvånad när hon får höra om pappan som mördades i Tjetjenien efter att han utvisats från Sverige för att Migrationsverket inte trodde på hoten mot familjen. Hon säger att det är ett otryggt land.
– Det ligger i ett område i södra Ryssland, som är ett av de mest oroliga och våldspräglade, och har varit det sedan Sovjetunionen gick i upplösning. Landet styrs i dag av en hårdför diktator som är direkt insatt från Moskva, tjetjenerna har ingen möjlighet att själv välja sina politiska ledare. De som kritiserar presidenten lever farligt.

Hur vanligt är det att sådant här sker i Tjetjenien?

– Mord på politiska motståndare är ganska vanligt i Tjetjenien, det kan man läsa om i rapporter. Man ska komma ihåg att landet har varit plågat av två krig, officiellt så är krigen slut, men det är fortfarande präglat av politiskt våld.

För att överleva i det landet måste man ha skydd någonstans ifrån. Rättssäkerheten existerar inte i det här landet.

Lyssna på hela intervjun med experten om läget i Tjetjenien i ljudklippet ovan.