Regeringen lanserar gammal idé

1:33 min

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att skapa en skoldatabas där elever och föräldrar kan jämföra olika skolor. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin till TT.

Men skoldatabasen finns redan och Skolverket fick uppdraget under den förra regeringen. Före detta utbildningsminister Jan Björklund tror att det här är ett spel för att få regeringen att verka handlingskraftig.

– I ett försök att verka handlingskraftig så lägger de fram förslag som redan vår regering lade fram och beslutade om. Och så hoppas de att ingen ska upptäcka detta. Det är ju någon slags piratkopiering han ägnar sig åt, säger Jan Björklund.

Under våren 2014 antogs en proposition som specificerade hur Skolverkets databas för skoljämförelser skulle fortlöpa. För redan innan dess hade Skolverket fått i uppdrag att göra en sajt där elever och föräldrar skulle kunna jämföra skolor utifrån exempelvis elevernas betyg och lärartäthet. En första version av den sajten publicerades redan i januari 2014.

Men nu säger alltså utbildningsminister Gustav Fridolin att Skolverket får ett uppdrag att bygga just en sådan sajt som redan finns. Han tycker inte att det är konstigt och håller inte heller med om att det kan kallas ett utspel, eftersom uttalandet kommer från en direkt fråga han fick av nyhetsbyrån TT. Dessutom har regeringen nyligen tagit beslut om en förordning som berör arbetet med sajten.

-- Ja, det här är beslutet om att den databasen ska gå i mål. Så det här är ett arbete som har pågått under en tid och där vi nu fattade det slutgiltiga beslutet för att man nästa år ska ha en tydlig databas där man kan jämföra skolor emellan, säger Gustav Fridolin.

Men Alliansen är alltså desto mer skeptisk till Fridolins uttalanden. Även om oppositionen och regeringen är överens om att den här jämförelsesajten är viktig.

– Det spelar ju mindre roll vem som lade fram det först egentligen. Det är bara det att det blir en så tydlig bild att den nya regeringen saknar en egen skolpolitik, säger Jan Björklund.

Den sajt som ligger ute idag är en betaversion som fortfarande saknar viss information, men redan nu har hemsidan ungefär 3 000 besökare i månaden. Sajten beräknas vara helt klar i juli nästa år, men Skolverket planerar för att marknadsföra den redan till nästa skolval i januari 2016.