Fredrik Wadström om "Mina medfångar" av Chodorkovskij

1:20 min

Den ryske före detta oljemagnaten Michail Chodorkovskij kommer med en bok på svenska. Den heter "Mina medfångar" och handlar om människor som Chodorkovskij mötte under sina tio år i ryska fängelser. När han greps 2003 var han ägare till världens största privata oljebolag och Rysslands rikaste person. Domen mot Chodorkovskij för att ha lurat ryska staten på astronomiska belopp anses av många vara politiskt motiverad. Kulturnytts Fredrik Wadström har läst boken "Mina medfångar".

Kan jag verkligen kalla mig författare, frågar sig Michail Chodorkovskij i förordet till den här tunna volymen på knappt 90 sidor. Jag tror att han vet svaret på den frågan redan från början. Under fängelsetiden gav Chodorkovskij ut flera böcker som inte översatts till svenska.

En av dem var en samlingsvolym med titeln "Artiklar, dialoger, intervjuer" och den var framför allt läsvärd tack vare den politiske fångens brevväxling med några av Rysslands främsta författare som Akunin, Ulitskaja och Boris Strugatskij. Själv är Michail Chodorkovskij förbluffande torftig i sitt sätt att berätta. Det väcker förstås många tankar om vad det egentligen är som krävs för att bygga ett mäktigt oljeimperium. För det klarade han ju uppenbarligen även om han blev av med det mesta när ryska staten styckade upp bolaget.

Boken "Mina medfångar" har en sympatisk ambition att berätta om de andra fångarna i lägren och inte framhålla den fallne oligarkens egen situation. Men berättelserna blir alltför ofta anekdotiska och det är inte alltid helt klart vad de olika fallen som beskrivs faktiskt säger om dagens Ryssland. Det enda vi kan anta är att Chodorkovskij i alla fall gjort det här på egen hand. En spökskrivare hade förmodligen kunnat göra betydligt mer av det unika materialet.