Protester mot lag som diskriminerar homosexuella

1:54 min

Flera stora företag hotar att lämna amerikanska delstaten Indiana efter att den infört en ny lag som diskriminerar homosexuella. Protesterna mot lagen har växt under de senaste dagarna.

Demonstrationerna i Indiana har pågått sedan i torsdags. Det var då den republikanske guvernören Mike Pence skrev under lagen som gör det möjligt för florister, receptionister, servitörer och andra företagare att vägra ge service åt homosexuella.

Lagen har lett till omfattande diskussioner och protester också på sociala medier. Ett svårare problem för Indiana är att flera stora företag reagerat starkt.

Konsumentjätten Angies List som tänkt expandera i Indiana sa redan i helgen att nu planerar man om. Företaget vill kunna ta ställning för allas rättigheter, och vill inte ha ekonomiska band till en delstat som Indiana, sa vd:n Bill Oesterlee.

IT-företaget Salesforce gick längre och meddelade att de drar ner på verksamheten i Indiana efter att anställda och chefer blivit rasande över lagen.

Och Apple:s vd Tim Cook, som själv är öppet homosexuell, skrev i går i Washington Post att lagar som den i Indiana förstör för företag som vill utvecklas.

På barer och restauranger har skyltar om att personalen serverar alla människor - oavsett sexuell läggning - börjat sättas upp. Tv-profiler, idrottsstjärnor och artister har reagerat. Miley Cyrus skrev på sin Instagram att Mike Pence helt enkelt är en idiot.

Guvernören tänker inte ändra lagen. Det handlar inte om att legalisera diskriminering, utan religionsfrihet, säger han.

Guvernören påpekade att 19 andra delstater har liknande lagar. Men flera av dem har kompletterande lagar till skydd för medborgerliga rättigheter.