EU-migranterna

Därför vill kommunerna se tiggarna som tillfälliga besökare

4:40 min

Tiggarna är turister, säger kommunalrådet i Skellefteå, Lorents Burman. Ingrid Marklund, reporter på P4, reder ut varför det är viktigt för kommunerna att betona att tiggarna är på tillfälligt besök.

Tiggarna är turister, och därför har deras barn inte rätt att gå i skola. Det har vi hört kommunalrådet i Skellefteå, Lorents Burman, säga i radion här på morgonen. Ingrid Marklund, det är ju du som har intervjuat honom - varför kallar han tiggare från Rumänien och Bulgarien för turister?

--När man säger turist så tänker man väl oftast på någonn som är ute och reser för att få avkoppling och fina upplevelser, och ingen tror väl att tiggarna som sitter och fryser framför en pappmugg hela dagarna för det för att koppla av och ha kul, alla fattar ju att det är för att de inte har så många andra alternativ att tjäna pengar. Därför låter ju det här med turist väldigt konstigt, men det handlar om att Lorents Burman precis som många andra kommunföreträdare vill framhålla att tiggarna inte bor här.

--En kommun har skyldigheter mot alla sina invånare, skola och vård och omsorg och även pengar till uppehälle om det är en person som inte har nån försörjning. Oftast räknas man som kommuninvånare om man är folkbokförd på en adress i kommunen, men det räknas också att t ex vara asylsökande eller flykting.

Men inte att som Eu-migrant bo i en husvagn, även om man stannar länge?

– Nej, inte enligt många kommuners sätt att se. Lorents Burman är ju inte den enda som är noga med att betona att tiggarna är på någon sorts tillfälligt besök, många kommunpolitiker i Sverige håller med honom. Och nu har det kommit en dom i något som heter skolväsendets överklagningsnämnd som säkert kommer att användas som ett vapen i den här diskussionen. Det handlar om en tiggarfamilj från Bulgarien som bott i Sverige länge, som söker arbete och går språkkurser med sikte på att stanna här och de ville att deras barn skulle få gå i skolan men kommunen sa nej. När familjen överklagade blev det nej även i högre instans. De ansågs inte vara bosatta i Sverige - och ändå hyr de en lägenhet som de själva betalar med pengar de tigger ihop.

Det låter som en hård dom ur tiggarnas perspektiv - är alla kommuner så strikta?

– Nej, det finns några kommuner i landet, som tänker tvärtom, som struntar i vem som är bosatt och inte bosatt. De ser istället till alla barns rätt att gå i skolan, oavsett om familjen har rätt att vara i Sverige eller inte. Men det är inte många . I januari frågade Svenska Dagbladet 136 kommuner i landet, och då var det bara 6 som svarade att de erbjuder skola för EU-migranter som tiggarna kallas med ett finare ord.

Men HAR tiggarna rätt att vara här då?

– En tolkningsfråga. Alla EU-medborgare har rätt att resa fritt inom EU, men sen finns det den där 3- månadersregeln som ni säkert har hört om. Alltså 3 månader har man alltid rätt att vara i ett annat land även om man inte har jobb eller pengar eller studerar, men efter 3 månader ska man i princip måsta ha det. Men det är en ganska betydelselös regel, eftersom ingen registrerar när folk passerar gränserna, så det är nästan omöjligt att bevisa att nån varit för länge i ett land och myndigheterna bryr sig inte om att kolla det heller. Så man kan säga att nästan den enda praktiska betydelsen den här 3-månadersregeln har, det är för de kommuner som vill påstå att alla tiggare bara är här tillfälligt. Alltså att de bara är här i 3 månader fast man vet att de är längre. Då slipper man ta ansvar för "turisterna".

Men kommer det här att hålla i längden, att tiggarnas barn är i Sverige men inte går i skolan?

– Det är ju frågan, i varje fall om det blir så att många familjer från sydöstra Europa stannar här. Då måste ju nåt hända. Det blir ju också konstigt om man tänker på att barn i andra familjer som egentligen inte har rätt att vara här ändå har rätt till skolan, t ex de som håller sig gömda för att slippa utvisas - Det var ju mycket diskussion om det förut, men nu får ju barn från papperslösa och gömda familjer gå i skola, man ser helt enkelt till barnens bästa oavsett allting annat. Men det blev ju ett riksdagsbeslut på att det ska vara så, och kommunerna får nu statsbidrag.