Häcken testar hjälm i premiären

2:00 min

BK Häcken blir först ut med att testa den nya fotbollshjälmen. Det blir i samband med Häckens allsvenska bortapremiär mot Hammarby som Hisingslaget kommer att uppträda i gulsvarta huvudskydd. Det avslöjar sportchefen Sonny Karlsson idag, första april.

Ishockeyn har ju länge haft problem med hjärnskakningar som tvingat många spelare att sluta hockeykarriären i förtid. Men även fotbollspelare får farliga smällar mot huvudet.

Chelseas stjärnmålvakt Peter Czech använder ju sedan länge hjälm för att skydda sig och det är alltså något som nu ska testas i fotbollsallsvenskan, även på utespelarna.

– Det vi har varit med om är lite hjärnskakningar och annat som fått oss att prata med vår läkare om det. Han har samarbetat med ett företag som utformar sådana hjälmar som vi ska prova nu, förklarar sportchefen Sonny Karlsson. 

– Vi hade tre hjärnskakningar förra året och det har gjort fler och fler av spelarna fundersamma. De  har pratat öppet om det så det är inget konstigt för mig, säger Sonny Karlsson.

Häckens lagkapten, mittfältaren Martin Ericsson, har spelat mycket hockey och bandy hemma i Dalarna, men på fotbollsplan blir det nåt helt nytt med hjälm för honom.

– Det är väl lite speciellt för det är inget man har provat i fotboll. Vi får väl se hur det blir och hur bra stuns det är i hjälmen när man ska nicka. För mig kanske det är positivt så jag kommer lite längre i nickspelet, menar lagkaptenen.

Nu har ju leveransen tyvärr blivit försenad så ni har inte hunnit tränat med hjälmarna på - grejar ni det i alla fall?

– Ja, det tror jag. Vi har så kloka spelare så att det bör ändå gå ganska bra, säger Martin Ericsson.

Allsvensk premiär för Häcken är det på en utsåld Stockholmsarena mot Hammarby och det är ju inte omöjligt, tror Sonny Karlsson, att Bajenfansen kommer att häckla pojkarna från Hisingen för deras nya gulsvarta fotbollshjälmar.

– Då för de väl göra det iså fall. Men jag tror att det gör man med alla som är först med någonting att man är lite fundersam. Ska det verkligen se ut så här?

– Men vi ska nog få till detta och ha lite reklam på hjälmen också för att kunna sälja en bra reklamplats med, säger Häckens sportchef.

Sonny Karlsson, som själv var en tuff och fruktad målskytt för Häcken i många år och senare i Brommapojkarna, säger idag att han själv kanske hade mått bra av en hjälm när han i ungdomen tog för sig som mest i nickduellerna.

– Min debut i Fässberg - då fick jag min första hjärnskakning. Det var faktiskt också på en påskafton precis som premiären nu mot Hammarby, Jag hade nog behövt den hjälmen redan då, säger han.  

 Och då blev det ambulans till sjukhus?

Ja det var det. Tjejen var och hälsade på mig då, men sen gick hon på fest utan mig, minns Sonny Karlsson. 

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se