Nu ska inte bara nötkött märkas med ursprung

3:00 min

Nu måste kött från gris, får, get och fågel märkas med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Tidigare gällde det här bara nötkött.

Natalia Svirko letar efter svenskt kött i en mataffär i Skärholmen i Stockholm.

– Ja, det är det som jag försöker titta efter, varifrån det kommer. Det är säkrast om köttet är från Sverige, tycker jag. Det känns så, när man hör om alla köttskandaler.

För Mikael Karlsson, däremot, är ursprunget inte lika viktigt.

– Jag är på den budgeten att jag försöker äta gott på de pengarna jag har. Då lockar det med priser som är billigare, och så står det Irland eller någonting, men det kan ju bli så ibland.

Kravet på ursprungsmärkning av nötkött kom till mot bakgrund av galna kosjukan, 2002. Nu utvidgas alltså det här kravet till att även gälla gris, får, get och fågel. Det är EU-kommissionen som har beslutat om de nya reglerna, som börjar gälla den 1 april 2015.

Kerstin Jansson på Näringsdepartementets enhet för djur- och livsmedelsfrågor säger att det här är något som länge har varit på tapeten.

– Det finns ju många skäl till att man väljer svenskt. Det kan vara arbetsplatser, eller att man vill gynna det egna. Så tror jag att det är i många länder, inte bara i Sverige, säger Kerstin Jansson.

Däremot drev Sverige frågan om att kött ska märkas med var djuret är fött, och inte bara var det är uppvuxet och slaktat. Det lyckades man inte få igenom. Det blev inte heller något krav på att rätter där kött ingår som en ingrediens, som till exempel korv, köttbullar eller färdigrätter, ska märkas med köttets ursprung. Detta trots att EU-parlamentet vill se ett sådant krav. Orsaken är att EU-kommissionen anser att ett sådant krav skulle höja priserna för mycket.

– Det är priset och datummärkningen som konsumenterna ser som det viktigaste. Sedan någonstans bland de fem viktigaste faktorerna finns ursprungsmärkning med, men konsumenterna är samtidigt inte villiga att betala för den här extra upplysningen, säger Kerstin Jansson.

Tillbaka i köttdisken, där Karin Sundberg letar efter rökt fårfiol.

– Det är ju konstigt tycker jag, att man ska ha får ifrån Australien, faktiskt. När det finns i Sverige.

Jakob Saleh, däremot, berättar att han är muslim, och det viktigaste för honom är att köttet är halal.

– För mig spelar det ingen roll var köttet kommer ifrån. Jag kollar vad det är för kött, och priserna och det. Inte något mer, säger han.