BVC: Ingen surfplatta för små barn

2:11 min

Frågan om små barn ska titta på surfplattor är mycket vanlig på barnavårdscentralerna idag.

– Den frågan får vi tidigt, från 6 månaders ålder och sedan återkommer den under hela BVC-tiden. Alla föräldrar frågar om det, säger Christine Hildebrand, BVC-sköterska på Stureplans BVC.

Barnläkaren Hugo Lagercrantz varnade idag för att små barns språkutveckling kan försenas och krävt rekommendationer.

Men redan idag får föräldrar rådet på BVC att små barn inte ska titta på surfplattor.

Frågan om små barn och surfplattor är alltså mycket vanlig på barnavårdscentralerna idag, i alla fall i stockholmstrakten. Men det skiljer sig över landet. I Piteå är det ovanligt att föräldrarna ställer frågan, säger Eva Björkman på BVC där.

Barnläkaren Hugo Lagercrantz varnar för att små barns språkutveckling kan försenas av att titta på surfplattor och efterlyser rekommendationer från Statens medieråd. Men medierådet har inga planer på att komma med sådana rekommendationer.

Däremot verkar råden från BVC vara lika över hela landet - små barn inte ska titta på surfplattor. Föräldrarna till små barn ska prioritera att umgås med barnen och BVC förespråkar aktiviteter som sagoläsning.

– Vi uppmuntrar ju under de första ett, två, tre  åren till socialt samspel, för att utveckla språket och den sociala förmågan. Men senare kan man lära sig av surfplattan, säger Christine Hildebrand, BVC-sköterska på Stureplans BVC.

Vilka aktiviteter ska man då satsa på?

Ja, sång, läsa sagor, titta på saker tillsammans. Sagoböcker, säger Christine Hildebrand.

Föräldrarna då? Ja, alla är inte oroliga. Susanne Rönnqvist-Ahmadi står på BVC med lille Vigo, 3 månader gammal:

– Han är för liten än så länge för att leka med surfplattor, men jag tror inte att det har någon negativ inverkan på hans utveckling. Jag tror snarare att det är stimulerande, speciellt när han blir lite äldre, säger Susanne Rönnqvist-Ahmadi.

När barnläkaren Hugo Lagercrantz säger att det kan påverka barns språkutveckling och t o m synen - vad tror du om det?

– Det är klart att man ska vara uppmärksam på om ett barn sitter och stirrar in i en iPad hela dagarna. Men jag tror inte det är någon större fara. Jag tror att de nya produkterna är så väl utvecklade att det fungerar för barn, såväl som för vuxna om man tittar på det. Men ingenting är bra om man gör det för mycket.