Pengar till 5000 undersköterskor

2:39 min

Regeringen kommer att satsa på en stor utbyggnad av antalet anställda inom äldreomsorgen i tilläggsbudgeten. 5000 nya undersköterskor ska anställas och redan från första juli avsätts en miljard kronor.

Det är resultat av vänsterpartiets förhandlingar med regeringen och helt i linje med vad som föreslogs i höstas i den rödgröna budgeten, men som röstades ner i december förra året.

Ulla Andersson är ekonomisk politisk talesperson för vänsterpartiet:

– För oss är det viktigt att ha kvinnors livsvillkor i centrum i förhandlingarna. Därför är det reformer som mer pengar till äldreomsorgen, fler anställda för att få bättre kvalitet, bättre omsorg och för att de anställda inte ska behöva stressa så mycket längre.

Men också pengar till förlossningsvård och till kvinnorjourer är självklart väldigt viktiga.

Från den första juli i år räknar regeringen med att satsa en miljard kronor på att öka antalet undersköterskor i äldreomsorgen. 2016 satsas två miljarder kronor.

Ökade reurser på förlossningsvård med 200 miljoner kronor i år och 400 miljoner nästa år. Kvinnojourerna kommer att på årsbasis få 100 miljoner kronor i fast stöd.

Dessutom har vänsterpartiet fått igenom fria mediciner för barn upp till 18 år samt bidrag till glasögon för barn och ungdomar upp till 19 år. Båda förändringarna börjar gälla från den första januari nästa år.

Resurserna till ökat antal undersköterskor kommer att betalas ut till kommunerna men det är ännu oklart om de privata företagen kommer att få del av detta säger Ulla Andersson:

– Vi har sagt att det ska gå ut till kommunerna och sen har vi inte riktigt kommit fram till exakt fördelningen i kommunerna ska gå till. Men det handlar om en öronmärkning till fler anställda. Sen om det kommer offentliga eller privat eller både ock, det kommer vi att återkomma till.

Och när finansminister Magdalena Andersson nu på förmiddagen träffade riksdagsjournalister gav hon beskedet att det inte blir ytterligare pengar till försvaret redan i år, vilket delar av oppositionen hade krävt.

– Där har vi inte sådana förslag i vårändringsbudgeten. Däremot diskuteras ju nu en inriktningsproposition för 2016, och de kommande fem åren. Där har regeringen varit tydlig med att vi ser ett behov av att skjuta till resurser till försvaret.

I försvarsförhandlingarna har både Moderaterna och Folkpartiet på grund av det säkerhetspolitiska läget krävt mellan 1/2 och 1 miljard kronor utöver den summa partierna tidigare enats om till försvaret för 2015. Men så blir det alltså inte säger Magdalena Andersson, som lägger fram vårbudgeten om två veckor.

– Försvaret har redan fått tillskott för innevarande år.

Magdalena Andersson kommenterade också oppositionens krav på att partierna ska få vara med och utreda målet att de offentliga finanserna ska gå med överskott. Hon har tidigare sagt nej till det, men öppnar nu dörren.

– För mig är inte det viktigaste i vilken form sådana diskussioner sker, om det sker i diskussioner som är mer informella, som jag hade tänkt mig, eller om det sker i form av en parlamentarisk kommitté. Det är en ren formfråga. Det viktiga är att det finns intresse av att diskutera den här frågan. Det tycker jag är väldigt positivt.