Fotbollslandskamp Sverige-Iran

Regimkritiska budskap på Friends kan ge böter

2:23 min

Det är förbjudet med politiska budskap på arenorna, men det är oklart hur Svenska fotbollförbundet kommer att agera i kvällens match mellan Sverige och Iran.

– Det är förbjudet att manifestera politiska budskap på läktarna, i det vi brukar kalla arenarummet. Det är sagt att vi ska ingripa, men det är väldigt mycket beroende på situationen, det är den som avgör, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

Ikväll spelas det fotbollslandkamp mellan Sverige och Iran på Friends arena. Enligt många ett bra tillfälle att protestera mot landets förtryck av kvinnor, som bland annat manifesterar sig i att det inte är tillåtet för kvinnor att vistas på arenor där herrsporter spelas. Att blanda könen på det sättet anses sedan den islamiska revolutionen 1979 vara emot islam.

Darya Safaee är talesperson för organisationen Let Iranian women enter their stadiums.

– Vi iranska kvinnor vill ha samma rättigheter och lagar som män, vi vill njuta av livet och ta del av underhållning på sportarenor. Det är en mänsklig rättighet, säger hon.

Bland annat kommer organisationen att dela ut västar med budskapet "Let Iranian women enter their stadiums" till publiken, säger Darya Safaee.

– 20 frivilliga iranska kvinnor kommer att finnas utanför arenan och dela ut 2000 västar till publiken med texten: låt iranska kvinnor vara på sportarenor . Det blir lätt att hitta oss runt friends arena, säger hon.

Att manifestera politiska budskap inne på arenan är förbjudet enligt FIFAs regelverk, som Svenska fotbollförbundet som medlemsorganisation lyder under. En säkerhetsansvarig och en utsedd matchdelegat har i uppdrag att se till att reglerna följs så långt det går.

Blir de politiska budskapen väldigt påtagliga och synliga under kvällens match kan det bli fråga om straff som exempelvis böter för Svenska fotbollförbundet, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

– Det är möjligt då att FIFA väljer att utdöma någon sorts böter eller så kan vi komma att få en uppsträckning. Det vet inte jag och det vill jag inte ens spekulera i, säger han.