Gruvnäring

Döda fallet i Ragunda kommun kan bli litiumgruva

3:45 min

Trots att Döda fallet i Östjämtland är ett skyddat och unikt fornminne ska det nu stängas, enligt planer som P4 Jämtland nu kan avslöja. Turistmagneten förvandlas i så fall till gruvområde.

Vad tycker du om planerna som drastiskt kan förändra glesbygdskommunen Ragunda? Kommentera gärna!

Efter att i 220 år varit världsunikt fornminne kan nu Döda fallet i Ragunda kommun komma att stängas. Hela den gamla forsen planeras bli ett gruvbrott för att utvinna den eftertraktade mineralen litium. Anläggningen blir i så fall en av de största litiumgruvorna i världen.

Miljövänner lär ha anledning att dra öronen åt sig över den miljöpåverkan som en litiumgruva skulle medföra.

– Det är ju så tråkigt att man egentligen inte vill röra i det, säger  Per Bergvall, ordförande för Ragundadalen turism.

Han medger på en direkt fråga att fallets dragningskraft som turistmagnet har mattas av en del jämfört med de verkliga guldåren.

Ragundadalen har tidigare lämnat in en ansökan till Regionstyrelsen på en stor summa pengar för att kunna utveckla fallet, men det blev avslaget. Nu kommer fallet istället att bli en gruva där man ska bryta litium.  

– Både staten och miljömyndigheter ställer sig bakom det här så vi har inte så mycket att säga till om, säger Per Bergvall.  

I Västanå, där det finns en litiumgruva är halterna för låga och protesterna för stora. En undersökning av landets samtliga gruvor efter införandet av gruvlagen, visar att Herkulesgruvan i Döda fallet har de brytvärden som krävs.

– Det är bara en gruva i Bolivia som har högre värden så fallet kommer helt enkelt att skjutas sönder, säger Per Bergvall.

Filmbolaget bakom TV-succén Jordskott som till vissa delar spelats in i Ragunda har också haft ett finger med i spelet och första sprängningen kommer att vara en scen i tv-serien.

– Vi får ju ha respekt för de positiva delarna det klippet kommer att medföra, och sen har vi fått klartecken från Almi om att de i anslutningen till gruvan kommer att bygga en batterifabrik i Bispgården och det kommer ju att ge arbeten, förklarar Per Bergvall.