Giftläcka på Kvarnholmen oroar

1:55 min

Det giftiga ämnet tetracloreten som kan orsaka cancer har hittats i berggrunden på Södra Kvarnholmen i Nacka. Och efter sommaren ska området ska saneras. Men läckan oroar boende.

Tvåbarnsmamman Sara Sjögren som bor på Kvarnholmen har inte hört talas om något giftigt ämne.

– Nej det har jag inte. Jag fick reda på det nu, säger hon.

Hur tänkte du när du fick höra det?

– Det känns inte så kul. Med hälsofaran och så, säger Sara Sjögren.

Men varken Sara, hennes barn Amelie och Benjamin, eller någon annan som bor på Kvarnholmen behöver oroa sig, säger Björn Nilsson, miljöansvarig på Kvarnholmen Utveckling AB, när vi träffar honom precis på platsen där giftläckan uppstått.

– Ute i fria luften är det ingen som helst fara. Inte för oss som står här nu eller för någon som kommer nära borrhålen som vi har här nere, säger han.

Tetracloretenet upptäcktes först 2010 och har sipprat 60 meter ned i bergrunden. Det är en gammal kemtvättskemikalie från industrierna ute på Kvarnholmen under 60-talet och kommer från en cistern som sprungit läck. I fria luften är ämnet ofarligt men byggs det in i något av de 700 bostäder som planeras på Södra Kvarnholmen kan det vara cancerframkallande, säger Björn Nilsson.

– Speciellt om man vistas i små utrymmen då om en sån här ånga skulle tränga in, säger han.

Saneringsarbetet har fått klartecken från Nacka kommun och nu väntar man bara på att detaljplanen för Södra Kvarnholmen ska godkännas i kommunfullmäktige i juni. Och metoden är mycket ovanlig i Sverige, berget hettas upp med elektroder och giftångorna sugs in i ett kolfilter, berättar Björn Nilsson.

– Saneringsmetoden vi tänker använda är inte särskilt använd i Sverige. Men i övrigt i världen har den använts i stor omfattning.

Småbarnsmamman Sara Sjögren tycker att någon borde talat om att det finns miljögifter på Kvarnholmen.

– Det är många barnfamiljer som bor här också. Det tycker jag verkligen vi borde ha fått reda på, säger hon.