Kommunen vill ha tillbaka tårtpappersfasaden – nya planer för Åhlénshuset

1:31 min

Planerna för hur den nya fasaden på Åhlénshuset i Uppsala ska se ut har ändrats. I stället för metall och glas ska fasaden nu bli en grönare upplevelse.

Men det nya förslaget får blandade reaktioner bland de förbipasserande på Kungsängsgatan i centrala uppsala som vi pratat med.

– Det tycker jag är helt fantastiskt, det blir ju en helt annan känsla när man går förbi här. Det kommer att kännas lite europeiskt, tror jag. Positiv, säger en förbipasserande Uppsalabo.

- Nej, jag tror att det är slöseri med pengar, det kommer att rasa ner och bara bli fult efter ett tag. Det kanske är fint en sommar eller så, men sen så kommer det bara att se dassigt ut, säger ytterligare en Uppsalabo.

Glasfasader är något som experter tror kommer att vara omodernt redan om 2-3 år. Därför ska den rivna tårtpappersfasaden på Åhlenshuset i Uppsala istället återanvändas - dom rivna bitarna ska sättas upp som en mosaik med jord och växter. Erik Pelling är politiskt bygglovsansvarig på kommunen och tror på idén

– Vi tycker att det behöver skapas något som är grönare här. Man pratar mycket om stadsodling och gröna tak och gröna väggar. Här ser vi en möjlighet att bevara lite av den här tårtpappersfasaden och kombinera det med det här gröna, sköna och göra något som är lite häftigare, säger Erik Pelling.

Planen är en hängande trädgård med ormbunkar, blommor och örter, som ska göra att det doftar gott för dom som flanerar på gågatan. Men för att göra det möjligt med hängande trädgårdar på Åhlenshuset måste nu alla som har köpt en bit av Åhlensfasaden lämna tillbaka bitarna till kommunen.

– Vi behöver ju tårtpappersfasaden för att kunna skapa den här gröna, sköna väggen. Så man får helt enkelt vända sig till kommunen och lämna tillbaka bitarna, sen kommer vi att göra en mosaik av bitarna. Jag tror att kombinationen kommer att vara något nytt och häftigt, säger Erik Pelling.