Biokol, det "nya" svarta guldet

"Tusen träd i olika kolblandningar, det känns fantastiskt!"

6:31 min

Sedan några år tillbaka experimenterar Stockholms stad med biokol i trädplanteringar. Björn Embrén är nöjd med resultaten.

– Vi testar lite olika sätt att göra de här växtbäddarna med biokol, det märks skillnad det lovar jag, berättar Björn Embrén från trafikkontoret i Stockholm. 

I vintras planterade han sextio aplar i en allé nära Tallkrogen i södra Stockholm, i en blandning av krossad granit och biokol. Snart ska det planteras buskar runt träden, och Björn Embrén planerar nu för nästa växtbädd, där en annan blandning av biokol ska testas.

Biokol görs genom att något biologiskt material som trä, trädgårdsrester eller matavfall hettas upp till mellan 300 och 1000 grader i en ugn som inte släpper in något syre medan värmen är på. Det kallas för pyrolys, och beroende på vad som stoppas in i ugnen och hur varmt det blir kommer olika sorters kol ur processen. Kol som sedan kan användas som markförbättrare genom att det håller kvar vatten och näringsämnen.

– Det som också är fantastiskt med kolen är att den gör det tillgängligt för växtrötterna att hämta den näring som finns lagrad där och det gör att de får en jämn tillgång till näring och vatten hela tiden i de här blandningarna som vi håller på med, säger Björn Embrén.  

Certifieringssystem för biokol finns, som producenter frivilligt kan anmäla sig till. För att få certifikat gäller det att se till att rätt ingredienser ingår i pyrolysen, att det inte läcker gaser från processen, och att uppvärmningen görs vid en stadig temperatur. 

Björn Embrén köper det mesta av sin biokol från certifierade producenter i Tyskland.

– Man måste veta ursprunget, det är jätteviktigt. Så att man inte får in en massa skit i form av PAH-er, oljor och liknande från sådant som har varit impregnerat, gamla stockar eller telefonstolpar till exempel.

Snart kanske inte Björn Embrén behöver köpa sitt biokol från Tyskland längre. I Stockholm ska nu byggas en pyrolysanläggning för att ta hand om trädgårdsavfall och skapa biokol från det, som staden och privatpersoner ska kunna använda. Om allt går som det ska kan det börja göras biokol nära Stockholm i början av 2016.

Ungefär tusen träd har Björn Embrén planterat i biokol runtom i Stockholm hittills.

– Det blir ett helt nytänk och så blir det bättre än det har varit tidigare. Det är stort!