Hur firar vi påsk i Sverige i dag?

2:50 min

I dag handlar påsken mer om att vara med familjen än att fira högtiden på ett traditionellt kristet sätt, det tycker folk på stan som Radio Sweden har pratat med.

– Jag jobbar hela påsken och står här. När jag är ledig brukar jag vara i fjällen men nu var det så lite snö så då tyckte jag att jag kunde vara hemma och jobba, säger Helena.

– Vi säljer påskliljor, påskris och allt som går den här tiden, säger Sufyan Jamal.

– Troligtvis åker jag ut till landet med vänner som kommer upp från Göteborg, och så tänkte jag gå till kyrkan också, säger Gerd.

Det säger Helena, Sufyan och Gerd om årets påskfirande. Och för de som firar påsk idag har högtiden kommit att handla mer om att spendera tid med familjen, äta påskgodis och måla ägg, snarare än att fira med kristna förtecken som man gjorde förr.

Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet i Stockholm, menar att trots att man fortfarande firar kristna högtider i Sverige har de kommit att få allt mindre betydelse idag.

– Det finns en tendens i vårt land när det gäller många av de kristna högtiderna, att det tappar sin betydelse. De finns kvar men kanske mer som en ledighet. En enkel förklaring är att vi i Sverige utmärker oss med att vi har tappat den där starka kristna tillhörigheten, vilket vi är nästan unika med faktiskt, säger Jonas Engman.

Men vad är det då med högtider som påsken som ändå gör att de känns viktiga att fira? Enligt Jonas Engman är de största drivkrafterna bakom traditioner att uppleva och bevara vårt kulturarv och ett sätt att visa vem man är.

– Är det någonting vi har lärt oss så är det att traditioner innebär förändring, men ändå projicerar vi väldigt mycket av våra önskningar om att det är såhär vi alltid har gjort.

Varför är det viktigt?

– Det är ju en jättefråga som egentligen handlar om varför kulturell identitet ens är något viktigt, säger Jonas Engman.

Sufyan Jamal står och säljer blommor och påskris vid Karlaplan. Han är muslim och firar själv inte påsk men berättar att det finns likheter mellan påsken och det persiska och kurdiska nyåret Norouz, som firades tidigare i månaden. Högtiderna är ett sätt att bland annat fira våren och ljuset.

– Den finns i Syrien och i Turkiet och i Iran. Det är persiska, men det heter Norouz, det är inte påsk.

Vad är det för blommor man använder?

– Det är hyacinter och påskliljor. Det finns andra gula blommor också, säger han.

Oavsett om människor väljer att hoppa över påskfirandet eller inte så verkar många trots allt överens om att påsken fortfarande har ett värde, oavsett på vilket sätt man väljer att fira den. Det håller Helena och Gerd med om.

– För familjer är den en viktig högtid. För andra kan den nog passera förbi, säger Helena.

– Jag tror att den nästan håller på att bli viktigare än jul faktiskt. Förr var den mer eller mindre en bortglömd familjehögtid. Nu handlar det väldigt mycket mer om att fira med glada vänner och god mat, säger Gerd.