#bögnorm

Så raggar äldre män på unga bögar - se sexmeddelandena här

1:34 min

Att äldre män raggar unga killar på bögforum är inget ovanligt. Men det här kan vara ett maktproblem där minderåriga killar blir utnyttjade.

Vad tycker du om normerna i bögcommunityt? Berätta under #bögnorm!

Emil var 14 år gammal när han började hänga på forumet Qruiser. 

– Jag tror jag hade kanske 25 till 30 meddelanden första gången jag loggade in. Större delen var ju från äldre män på 40 år och uppåt, berättar Emil.

Hade kunnat råka riktigt illa ut

Emil bodde i en liten småstad i norra Sverige och den enda kontakten han kunde få med gayvärlden var via Qruiser. När äldre män hörde av sig till Emil kände han att det var de som hade makten.

– Det är ju ganska stor skillnad på någon som är 14 år gammal och någon som är 51 år. Det är ingen tvekan om vem som har makten i den situationen, säger Emil och lägger till: 

– Hade jag varit lite dummare hade jag nog kunnat råka riktigt illa ut.

"De här äldre männen vill inte förstå maktskillnaden"

– De här äldre männen som skriver till unga pojkar på nätet vill inte förstå den här maktskillnaden och det som händer i ett möte med någon som är mer oerfaren, säger Suzann Larsdotter som är sexolog och socionom på RFSL. 

Hon menar att det här är ett problem som hon stött på många gånger och inte minst när hon jobbat på RFSL:s brottsofferjour.

– Många tycker nog att de som hänger på de här forumen är kåta unga män som verkligen vill det här och att det är ömsesidigt. Men det blir snarare en form av utnyttjande när maktrelationen är så olika och risken för att HBTQ-ungdomar ska råka illa ut på nätet är också mycket större, säger hon.

Mer meddelanden förut

Emil märkte av att ju äldre han blev desto färre meddelanden fick han från äldre män på nätforumet.

– En kanske är mer attraktiv som oskuldsfull 14-åring än som 19-åring. Det märktes iallafall för mig att för varje födelsedag fick jag mindre och mindre meddelanden.