Linköping

Boplats revs - EU-migranter återvänder till Rumänien

1:48 min

Klockan nio i morse revs den boplats som många tiggare haft under Tullbron i Linköping. I samband med det har kommunen nu bestämt att en ny resa till Rumänien och staden Pestera ska genomföras för ett 50-tal EU-migranter. Florian Coscordan är en av dem som följer med.

Florian Coscordan har varit i Linköping i två veckor tillsammans med sin 19-årige son och har bott under Tullbron en tid - ska följa med:

– Ja, jag har nu fått erbjudande om att åka med till Rumänien.

Var det svårare än du trodde att tjäna pengar i Sverige?

– Ja, jag trodde att jag lätt skulle hitta något jobb och hade inte väntat mig att vara tvungen att tigga, säger han.

Jimmy Johansson är chef på drift-och underhåll i Linköpings kommun och ansvarig för uppröjningen av den boplats med madrasser, kläder, leksaker och mat som tills i dag fanns under Tullbron i Linköping:

– De som bott här har givetvis beklagat och sagt att de måste ta vägen någonstans. Men vi har varit tydliga med att det här inte är en lämplig plats för bosättning. Man får lösa sitt boende på annat sätt eller söka hjälp via socialtjänsten, säger Jimmy Johansson. 

Nästa tisdag ordnar Linköpings kommun en ny bussresa med återvändande EU-migranter till Rumänien. I början av februari skedde den första resan. Då följde ett 50-tal personer med.