Krimtatarisk radio- och tv-kanal förbjuden

2:58 min

Trots löften från Ryssland om att minoriteters rättigheter ska skyddas efter annekteringen av Krim, blev det ingen ny licens för den tv-kanal som sände nyheter, kulturprogram och barnprogram.

Kampanjen ”Döda inte ATR” och otaliga protester hjälpte inte. Vid midnatt släcktes världens enda krimtatariska tv- och radiokanal ATR ned på annekterade Krim.

Fyra försök att registrera en ny licens hos de ryska myndigheterna hade avslagits.

Inhyrda ryska advokater hjälpte inte, inte heller anpassning av utbudet till mer kultur, film och barnprogram och färre nyhetsinslag som kunde tolkas som uppvigling.

Sedan Ryssland annekterade Krim har oberoende medier och journalister ansatts hårt.

Vid flera tillfällen har räder gjorts mot tv-kanalen ATR, men också mot Black Sea TV, som inte heller fått någon ny licens.

– Här har det blivit svårt för professionella journalister att arbeta, bara de som inte är objektiva utan fullt ut stöder de nya makthavarna kan fortsätta. Vi har den hårda vägen lärt oss att Ryssland inte är demokratiskt, som inte tillåter att alla sidor hörs, säger Ludjmila Sjuravjljova, chefredaktör för Blacksea TV, en populär radio- och tv-station, vars utrustning slogs sönder eller beslagtogs vid en räd av män från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

I Kiev genomfördes också en demonstration till försvar för ATR.

– Jag önskar så att ATR får vara kvar för oss krimtatarer, vi behöver den för att vår kultur ska överleva, sa en av deltagarna då.

Hon påpekade att kanalen bara behandlats som en oppositionell röst, när den i själva verket mest har betydelse för att språket och kulturen ska leva vidare.

En majoritet av krimtatarerna erkänner inte den ryska annekteringen, och deltog i demonstrationer mot den.

Många har, sedan Stalins grymma deportering av krimtatarerna under andra världskriget, en stark skeptisk syn på ryska makthavare.

Hundratusentals svalt ihjäl under transporten och levde under svåra förhållanden i exil i Uzbekistan och Sibirien.

Först sent 1980-tal tilläts de återvända till Krim och återupprättades av Gorbatjov.

Krimtatarernas legendariske ledare Mustafa Djemilijev, 71 år, hade då suttit 20 år i sovjetiska Gulagläger och blev en känd dissident.

I dag tillåts han inte återvända till Krim från Kiev, där han sitter i parlamentet.

Den internationella kritiken är hård mot hur media behandlas på Krim.

När det gäller världens enda krimtatariska kanal ATR, som nu tystats, är kritiken extra hård och har även kommit från Turkiet, som annars sällan kritiserar Ryssland.