Orkar inte vänta på könsutredning - köper hormoner på nätet

2:00 min

Antalet personer som ansöker om att få byta juridiskt kön och genomgå en så kallad könskorrigering ökar. Men trots att vården får fler och fler besök berättar samstämmiga uppgifter om att självmedicinering av hormoner fortfarande är utbrett.

Sofia är en av dem som inte orkade vänta på en könsutredningen i vården. Istället köpte hon dyra hormoner och påbörjade sin behandling själv.

– Det kändes som jag hade en massa pusselbitar och när någon rörde till dem lite så funkade det. Det var ganska antiklimaktiskt. Jag tänkte: det går att må bra i sin kropp, jag gör inte det nu, uppenbarligen så finns det saker som gör det bättre - det är väl bara att börja, säger hon.

När Sofia var 17 år bestämde hon sig för att korrigera sin kropp. Men när hon sökte hjälp hos allmänpsykiatrin upplevde hon sig starkt ifrågasatt, så istället började hon självmedicinera.

Östrogener som bidrar till feminisering och anti-androgener som blockerar kroppens produktion av testosteron.

Hormonerna köpte hon själv på nätet och på olika internetforum läste hon sig till vilka preparat som fungerar bäst, och i vilken mängd de ska tas.

– Det var extremt skrämmande, men jag mådde så dåligt. Det var inte så mycket till ett val. Jag kände att antingen så gör jag det här eller så kommer inte jag att orka med att leva längre, säger Sofia.

Exakt hur utbrett det är med självmedicinering vet ingen i dag, men första juni kommer Folkhälsomyndigheten att presentera en studie i vilken de för första gången har lyckats nå en större grupp de benämner som transpersoner.

Där kommer det bland annat att framgå hur många av dem över 1 000 svarande som självmedicinerat eller självmedicinerar hormoner.

Inte heller bland de som söker sig till vården finns någon exakt statistik över omfattningen av självmedicinering.

– Helt säkert vet vi inte, men jag uppskattar att av de som kommer till oss så är det ungefär tio procent som har påbörjat hormonmedicinering. Kanske ytterligare tio till 20 procent som påbörjar under den diagnostiska utredningen, säger Cecilia Dhejne, chef för utredningsgruppen i Stockholm.

Men enligt Sofia är det ytterst få som ens tar kontakt med vården. Könsutredningen tar för lång tid och är för krävande för att någon ska orka vänta på dess hjälp.

– Jag tror att alla jag känner har självmedicinerat. Det är bara undantagsfallen som klarar av att gå transvården, säger hon.

Alla, hur många är det då?

– 40, 50, 60. Frågar du dem är det deras vänner också.