Pajala/Bájil

Uppdrag Gransknings program om Northland Resources uppgång och fall

I december förra året gick gruvbolaget Northland Resources i konkurs. Igår hölls edgångssammanträde vid Luleå tingsrätt. SVT:s redaktion Uppdrag Granskning har granskat affären runt Northland Resources och programmet sänds ikväll i SVT1 kl. 20.00.

Hösten 2012 smällde Northland Resources den första salvan på Tapulimyren och gruvan var igång. Tre månader senare skickades den första järnmalmstransporten iväg. Glädjen och framtidstron var stor.

Men det fanns några som var kritiska till statens och gruvbolagets sätt att få igång en gruva. En av dem var Mona Kumpula, polis i Pajala och föredetta kommunpolitiker.

- Det jag var kritisk till var sättet hur Pajala kommun, länsstyrelsen, Bergsstaten som myndigheter, alla som har beslutspositioner genar i kurvorna. Man har så bråttom att bevilja allting till ett företag som lovar arbetstillfällen och framtidstro att man är beredd att typ att gå för snabbt fram, säger Mona Kumpula.

Mona Kumpula visade öppet att hon var kritisk till gruvetableringen och blev anonymt anmäld till sin arbetsgivare med påståendet att hon inte var fullt frisk.

Företagaren Allan Lehto trodde fullständigt på gruvbolaget, det var en gåva som gav framtidstro och han köpte aktier i bolaget. Lehto vill inte exakt säga hur mycket han satsat men säger att det handlar om åtskilliga miljoner. Nu har han förlorat pengar.  

- Man ifrågasätter var finns revisorn, var finns styrelsen, var finns dom som har trådarna i sin hand. Det var sån chock, det är obegripligt att dom får husera så här, rasar Allan Lehto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio