Maten är en dold sockerfälla

2:58 min

Det är inte bara godis och läsk som är sockerfällor. Det finns mycket dolt socker i maten och det stimulerar vår aptit, enligt flera dietister som P4 Västernorrland har pratat med.

Läser du innehållsförteckningen? Vet du hur mycket socker det finns i maten du äter? Kommentera!

– Åttiofem procent av det socker vi får i oss är dolt i maten, säger Bitten Jonsson som är addictionspecialist och föreläsare. 

I 22 år har Bitten Jonsson jobbat med sockerberoende och kartlagt matens innehåll.

– Det är socker i bröd, grillsåser, buljonger, det är socker i nästan allt du köper idag. Flingor till exempel är en värsting, säger Bitten Jonsson.

Alla flingor är rent godis

En matsked sylt innehåller fyra sockerbitar, en halvliter läsk arton sockerbitar, en liten burk youghurt kan innehålla sju sockerbitar. Det vet de flesta av oss. Däremot innehåller också många halvfabrikat socker, som blodpudding, tacokryddmix, pulversåser och potatismos.

Vem fattar att modifierad majsstärkelse eller bara stärkelse är rent socker?

Till och med styckfrysta kycklingsfiléer och laxfiléer kan innehålla socker. De är ofta injicerade med saltlake och innehåller då också socker, då det binder vätskan i kycklingen.

– Det har man vetat i alla tider att lite socker förhöjer smaken, men det har gått helt överbord. Man får slita som attan för att hitta bra mat, säger Bitten Jonsson.

När P4 Västernorrland går ut och pratar med folk utanför en affär i Sundsvall så uppger ändå många att de läser på innehållsförteckningen.

– Jag försöker läsa innehållsförteckningen och hålla mig uppdaterad. Det är extra viktigt när barnen ska äta det, säger Charlotte Norberg.

– Så mycket dolt blir det inte för mig eftersom jag lagar det mesta från grunden, säger Henrik Persson.

Men ibland spelar det ingen roll att folk blivit mer noggranna att läsa innehållsförteckningen.

– Man tillsätter flera sorters sockerarter och det står inte alltid socker. Man ska nästan vara kemiprofessor ibland för att tolka innehållsförteckningarna, säger Bitten Jonsson.

Hon säger att det bästa sättet att undvika tillsatt socker och att veta vad man får i sig, är att tillaga mat från grunden med rena, färska råvaror.