Polisen: Hantverkarna du inte ska anlita

1:30 min

Just nu får polisen in flera anmälningar om engelsktalande hantverkare som rör sig längs med väst- och ostkusten. Det kan bli betydligt dyrare än avtalat och även hotfullt, enligt polisen.

Har du drabbats av tveksamma hantverkare? Mejla nyheter.halland@sverigesradio.se eller kommentera artikeln.

I Halland har polisen har fått in en handfull anmälningar den senaste månaden och ett flertal samtal. Det rör sig om misstänkta bedrägerier, men även olaga hot, enligt Tommy Nyman, kommunikatör hos polisen i Halland.

– Man knackar på hemma hos någon och säger: "Ditt tak behöver rengöras och det kan vi ordna för dig. Och det kostar si och så mycket."

– Sen påbörjar man arbetet och säger att det kostar mera. Sen i en del fall har man betalat lite mer för att de har uppträtt hotfullt, och man vill bli av med dem helt enkelt.

Senast i dag fick polisen rycka ut till en camping i Träslövsläge sedan hantverkare uppträtt hotfullt mot personalen.

Även på ostkusten kommer liknande rapporter.

– Den uppfattningen vi har är att det är flera olika sällskap det rör sig om. Senast i dag vet jag att det fanns ett sällskap uppe i Varberg.

Hur arbetar polisens sida med det här?

– Vi får ju ta emot de här anmälningarna och utreda dem i den mån det går, men det vi helst vill är ju att man ska vara väldigt försiktig när man accepterar ett sånt här erbjudande. Det är många som är missnöjda med de arbeten som är utförda.

– Jag skulle ju råda människor till att inte anlita den här typen av oseriösa hantverkare.

Den kan gälla takrensningar, plattsättningar eller trädgårdsarbete genom uppsökande arbete, säger Tommy Nyman.

– Jag tycker inte att man ska anlita dem eller man ska i alla fall vara beredd på att arbetet inte blir som man har tänkt sig.